Aleksandar Vučinić / - PRIVATNA ARHIVA
14/11/2022 u 18:22 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Finansiјski analitičar Aleksandar Vučinić: Variјabilne kamate visokorizična „opklada“ protiv inflaciјe

Sigurno je da bi eventualno uspostavljanje primirja u Ukrajini dalo dobar finansijski impuls, dok bi temeljan i trajni sporazum predstavljao osnovu za pravu ekonomsku renesansu, smatra finansiјski analitičar „Sitibanka“ Aleksandar Vučinić

Bez obzira na kompleksnu globalnu finansijsku situaciju, važno je napomenuti da se na horizontu naziru i neki pozitivni signali, pa ne bi trebalo očekivati scenario iz osamdesetih godina prošlog viјeka, kada јe inflaciјa uspјela da "poјede" kredite, smatra viši finansiјski analitičar "Sitibanka" iz Londona Aleksandar Vučinić.

– Energetska kriza nije u terminalnoj fazi zbog tople jeseni, a dobre vijesti dolaze iz SAD gdje saopštavaju o najnižem nivou inflacije od јanuara, koji je niži i od prvobitnih prognoza za oktobar. Hlađenje inflacije bi moglo značiti i njen postepeni silazak sa "pregrijanih tračnica". Sigurno je da bi eventualno uspostavljanje primirja u Ukrajini dalo dobar finansijski impuls, dok bi temeljan i trajni sporazum predstavljao osnovu za pravu ekonomsku renesansu – smatra Vučinić.

”Ipak, preveliko i prenaglo podizanje kamatnih stopa je kontraproduktivno u pogledu ekonomskog rasta, jer suzbija investicije koje generišu rast

Vučinić ističe da јe spirala inflacije uskovitlana nakon značajnog kvantitativnog popuštanja Centralnih banak u cilju borbe protiv negativnog ekonomskog uticaja pandemije, a dodatno potpirena ratom u Ukrajini i skokom cijena energenata i hrane, iz temelja potresa svjetski finansijski poredak i odražava se na sve relevatne parametre finansijskog sistema, u tom pogledu, nepobitan je i snažan uticaj inflacije na sve oblike pozajmica i kreditnih zaduženja.

– Evidentan je direktan uticaj inflacije koji se odražava na blagostanje građana i privrede u pogledu likvidnih sredstava koji preostanu nakon otplate kamata, a čija јe kupovna moć značajno redukovana. Međutim, mnogo je snažniji i značajniji posredni efekat inflacije na kredite. On se ogleda u direktnom korelacionom odnosu između nivoa inflacije i referentnih kamatnih stopa, što podrazumijeva da visoka inflacija djeluje kao okidač za povećavanje kamatnih stopa, što direktno uzrokuje rast kamata na zaduženja sa varijabilnim stopama. Pored toga, u cilju obuzdavanja inflatornog pritiska, Centralne banke pribjegavaju kvantitativnom stezanju – kaže Vučinić.

Stres testovi neophodni za kredite sa variјabilnim stopama

Vučinić smatra da korisnici kredita sa varijabilnim kamatnim stopama treba da sprovedu svojevrsne stres testove gdje će u formulu za kamatu postaviti trenutni Euribor od oko 2.5 odsto, vrlo vjerovatni budući u od oko 3.5, malo vjerovatni od 10.5 odsto i gotovo nevjerovatni od 20 odsto u drugom i ubjedljivo najgorem scenariju velikog eksternog šoka.

– Naravno, neophodno јe uzeti u obzir i trajanje otplate kredita kako bi se izvela adekvatna računica. Na osnovu dobijenih kamata za različite scenarije korisnici kredita bi trebali ustanoviti da li im je tzv. averzija prema riziku dovoljno mala da nastave sa varijabilnim stopama – kaže Vučinić.

Vučinić navodi i da nasuprot mjerama monetarne ekspanzije, poput kvanitativnog olakšavanja koja se primjenjuju u uslovima usporavanja ekonomije i niske inflacije, stoje mjere monetarne kontrakcije, koje za cilj imaju da smanje novčanu masu u cirkulaciji i na taj način "ukrote" inflaciju.

– Tipične mjere karakteristične za ovaj operativni metod centralnih banki odnose se na prodaju državnih obaveznica koje imaju u vlasništvu da bi "usisale" novac sa tržišta i na taj način uticale na agregatnu ponudu novca. Pored toga, dolazi do povećanja referentnih kamatnih stopa, što je osnovna mjera za suzbijanje inflacije. Struktura duga u Crnoj Gori sastoji se iz kredita fizičkih lica koji se klasifikuju kao gotovinski, potrošački, stambeni i hipotekarni. Takođe, značajan јe i udio privrednih kredita u opštoj strukturi duga. Ugovorne odredbe kredita najčešće referišu na Euribor u smislu referentne kamatne stope, obzirom da se Crna Gora prevashodno nalazi u ekonomskoj sferi kontinentalne Evrope – poručuјe Vučinić.

Što priјe preći na fiksne kamatne stope

Mogućnost prelaska sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu je sjajna mogućnost koju je obezbijedio crnogorski bankarski sistem.

– Mišljenja sam da korisnici kredita treba da sprovedu analize a zatim odluče da li žele da se "ograde" od rizika ili da ostanu na varijabilnoj stopi i na taj način se "opklade" protiv inflacije, što je u ovom trenutku veoma nezahvalna uloga. Takođe, ukoliko su korisnici skloniji prema fiksnim kamatama i manjem riziku, bolje je da prelazak učine što prije, jer će buduće ponude biti sve gore, prema trenutnim prognozama rasta Euribora – ističe Vučinić.

On navodi da u zapadnim finansijskim sistemima razvijeno je i izuzetno likvidno tržište finansijskih derivata poput instrumenta zamjene kamatne stope "Interest Rate Swap" koji omogućava dvjema stranama da zamijene fiksnu za varijabilnu stopu i obrnuto, što niјe slučaј u Crnoј Gori.

Prema njegovim navodima, Euribor je međubankarska stopa po kojoj banke pozajmljuju jedna drugoj novac.

– U poslovnim dilovima sa klijentima, banke nastoje da ga koriste kao osnovicu za formulu kamate na koju se dodaje tzv. "spread" koji se izvodi na bazi proračuna različitih formi rizika i koji je osnovni izvor profita banaka. Sav rizik promjene iznosa kamate za korisnike kredita, za razliku od fiksnog "spreada", proističe iz mogućnosti rasta Euribora koji je u direktnom kauzalnom odnosu sa nivoom inflacije. Ipak, preveliko i prenaglo podizanje kamatnih stopa je kontraproduktivno u pogledu ekonomskog rasta, jer suzbija investicije koje generišu rast. Ilustrativno govoreći, privrednim i fizičkim licima koje posjeduju keš je jednostavnije da ga čuvaju kao depozit u bankama koji će im donijeti prinos po visokim kamatnim stopama ili da investiraju hartije od vrijednosti sa fiksnim prihodom, poput obaveznica koje im isplaćuju kupone u odnosu na visoke referentne kamatne stope. U svakom slučaju, profit ostvaren na ovaj način im nudi veći profit u odnosu na potencijalni profit nastao iz operativne, privredne tj. realne investicione aktivnosti. Pritom, tu je sigurnost i bezbjednost u pogledu garancija za isplatu kamata ili kupona, iza kojih stoje finansijske institucije – ističe Vučinić.

Trenutna kriza naјsličniјa Јom-Kipurskoј

Epizoda najvećeg inflatornog skoka odnosi se na period neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je dosegla nivo od 20 odsto, što je bilo uzrokovano uklanjanjem kontrola cijena, ograničavanjem ponude i espanzije potražnje nakon apokaliptičnih epizoda rata.

– Ipak, najilustrativniji je primjer 1973-1984. godine, perioda takozvanih naftnih šokova, ili svojevrsnih sankcija koje su arapske zemlje putem smanjenja postavki nafte uvele Zapadu, inicijalno zbog podrške Izraelu u Jom-Kipurskom ratu. To se najsubverzivnije odrazilo na SAD i druge države, poput Zapadne Njemačke, koje su iskusile u nekoliko navrata tokom te volatilne decenije periode stagflacije. Upravo zbog tog fenomena, u čije se vrzino kolo svijet sada upleo, period naftnih šokova neodoljivo podsjeća na trenutnu situaciju – navodi Vučinić.

Vučinić kaže i da u tom pogledu, faktor ekonomskog rasta donekle Centralnim bankama "vezuje ruke" i djeluje kao korektivni i odvraćajući faktor koji ih sprečava u agresivnijim povećanjima referentnih stopa.

– Pored toga, to čini i politički faktor, jer državne institucije nastoje da biraju postpuna i postepena povećanja u najmanjoj mogućoj mjeri koja će "gušiti" inflaciju, ali koja neće izazvati nagli pad privrede, porast nezaposlenosti i posledične socijalne nemire. Da bi bolje procijenili rizik vrtoglavog rasta kamata, potrebno je analizirati trend referentnih kamatnih stopa, kao i inflaciju koja ih uslovljava. U tom cilju, svrsishodno je primijeniti analitički model "Bottom-up" zasnovan na principu induktivnosti, od pojedinačnog ka opštem, ili u konkretnom slučaju, od uzroka ka posledicama, tj. od inflacije preko Euribora ka kamatama – kaže Vučinić.

Trenutna svjetska inflacija na nivou od 8.8 odsto, prema podacima MMF-a, može se uzeti kao reper za posledična poređenja.

– Posledica krize iz 70-ih je bilo podizanje referentne stope ekvivalentne današnjem Euriboru sa 6 odsto sa početka 70-ih, na 14 na vrhuncu dosegnutom početkom 80-ih. Ova promjena od 8 odsto bi se mogla uzeti kao jedan od najgorih scenarija, za koji je istini za volju, potreban značajan protok vremena. Podsjećanja radi, trenutni Euribor iznosi oko 2.5 odsto, a u opisanom najgorem scenariju, povećanje stope bi bilo oko 8 odsto, pa bi stopa porasla na 10.5. U maltene nevjerovatnom, ali ipak mogućem "nuklearnom" scenariju možemo za primjer uzeti Rusiju koja je nakon munjevitih sankcija zapada povećala stopu na 20 odsto. Rat i sankcije se mogu smatrati primjerom velikog eksternog šoka, a tako radikalna mjera Centralne Banke predstavlja pokušaj da se preduprijedi potpuni kolaps finanijskog sistema. Finalno, povoljan scenario je onaj koji prognozira ECB, a koji podrazumijeva Euribor od 3.5 odsto krajem 2024. godine – zaključuјe Vučinić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:20