Милојко Спајић придружио се радницима КАП-а / - Портал Дан
21/02/2022 u 11:40 h
Marko Stojanović, Blaženka GolubovićMarko Stojanović, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спајић радницима КАП-а: Причаћу са колегама из Владе да виде у чему је проблем

Радници траже да се Абазовић "позабави гробарима КАП-а"

Радницима окупљенима испред зграде Владе који чекају да их неко прими како би разговарали о рјешењу њихових проблема придружио се министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Спајић је истакао да није надлежан за њихов случај, али да ће комуницирати са колегама из Владе, да виде у чему је проблем, шта се може урадити. 

- Обећавам да ћу то урадити, и да они изађу јавно и објасне шта се може урадити - поручио је Спајић.

Радници су поздравили министра Спајића што је дошао и што им се обратио.

image

Радници и данас испред Владе

- Портал Дана

Бивши радници Комбината алуминијума Подгорица почели су да се окупљају испред зграде Владе, јер још није пронађено рјешење да им се уплате бенефиције од 8,5 милиона које им дугују из периода када је ова компанија била у стечају, потврђено је „Дану“ од стране ове групе радника.

Они су написали писмо које су предали Влади.

image

Писмо каповаца Влади

- Портал Дан

Брано Одовић, један од бивших радника КАП-а, најавио је да ће се окупљати сваког дана, док им се не испуне захтјеви, довешће породице са собом, а ако треба ни дјецу неће слати у школу.

- За све је крива Скупштина, која позива народ на улуце да се боре за њихове фотеље. бБвши синдикалац Раде Кривокапић је гробар радничке класе, "па нека се Абазовић позабави тим проблемом - каже Дејан Ушћумлић.

Дио радника оградио се од изјаве Ушћумлића

Послије изјаве Дејана Ушћумлића дио радника КАП-а се оградио од негативних изјава по питању Скупштине.

Они су нам, након што су прочитали изјаву Ушћумлића, казали да су захвални посланицима који су донијели закон којим им је омогућено пензионисање по повољнијим условима.

Он је, такође, као "гробаре" прозвао и некадашњег стечајног управника Веселина Перишића и судију Привредног суда Блажа Јованића.

image

Влада ЦГ

- Портал Дан

Након што су предали захтјев, радници КАП-а су рекли да ће на сваких сат времена улазити у Владу како би се информисали шта је са њиховим захтјевом за пријем на разговор који су тражили у писму. Како су истакли радници, испред Владе биће до 14 часова чекајући на пријем.

Они су претходне седмице одржали састанак са потпредсједником Владе Дританом Абазовићем, на ком је договорено да правни тимови Владе и представника синдиката пронађу законско рјешење којим би Електропривреда уплатила новац, чиме би се намирила потраживања радника, међутим, конкретнијих помака по овом питању још нема.

Представници радника на састанку су упознали потпредсједника Абазовића са ситуацијом, истакавши да им бенефицирани радни стаж није уплаћиван, те да су у току стечаја кршена бројна права радника, попут непоштовања права на одмор, државне празнике и друге повластице. Абазовић је том приликом истакао и да је држава спремна да помогне радницима, те позвао да заједничким дјеловањем правних тимова пронађу најбоље рјешење.

image

Са ранијег протеста радника КАП-а

IVAN PETROVIC-IPE

Повезивање бенефиција очекује око 360 радника, од којих би око 150 требало да оствари право на пензију, на основу измјена закона о ПИО који је усвојен крајем прошле године. Тим законом је омогућено да се радници из рударско-металског сектора пензионишу са 30 година радног стажа. Радницима КАП-а се дугује повезивање бенифицираног радног стажа у периоду од 2007. године до гашења фабрике, а спремност да им уплати новац за то исказала је Електропривреда. Из ЕПЦГ су раније истакли да је након гашења КАП-а остварена добит од продаје електричне енергије, те да се тим новцем могу помоћи радници угашеног предузећа, али је потребно пронаћи правни оквир. Крајем прошле седмице из Министарства капиталних инвестиција, на чијем је челу Младен Бојанић, истакли су да чекају званичну иницијативу или предлог од Електропривреде како би се изјаснили да ли новац од остварене добити може бити преусмјерен на повезивање бенефицираног радног стажа. Радницима су бенефиције престале да се уплаћују 2007. године када су Руси преузели управљање фабриком која је отишла под стечај 2013. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

09. maj 2024 09:12