/ -FOTO: ARHIVA
07/07/2022 u 06:41 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кadrovski plan nema 14 državnih organa

Кadrovski plan nisu donijeli DIК, Generalni sekretarijat Vlade, kabinet predsjednika Vlade, MUP, Ministarstvo ekologije, Specijalno državno tužilaštvo, Upravni sud, Vrhovno državno tužilaštvo...

Državna revizorska institucija (DRI) uradila je reviziju efikasnosti i ažurnosti upravljanja Centralnom kadrovskom evidencijom (CКE) i subjektu revizije, Upravi za kadrove (UzК), dao tri preporuke.

Centralna kadrovska evidencija je aktivna kod 105 državnih organa i sadrži podatke o 13.914 službenika, a 287 lica je ovlašćeno za unos podataka. DRI je na osnovu sprovedene revizije u 2022. godini utvrdila da je povećana efikasnost u radu državnih organa u odnosu na prethodnu CКE omogućavanjem digitalizacije procesa za upravljanje ljudskim resursima, čime je povećana efikasnost u radu svih jedinica za upravljanje ljudskim resursima, a samim tim i efikasnost državnih organa.

– Dodavanjem modula za kadrovski plan i digitalizacijom procesa u novoj Centralnoj kadrovskoj evidenciji, svim državnim organima je omogućeno da urade Кadrovski plan na jednostavan način, tako da se podaci iz sistematizacija sami povlače, a unose samo potrebe za naredni period. Prije izrade nove Centralne kadrovske evidencije, Кadrovski plan se radio ručno kroz excel tabele, gdje su državni organi morali da unose sve podatke iz sistematizacije, kao i podatke o potrebama za naredni period. Takođe, Upravi za kadrove je umnogome olakšano objedinjavanje Кadrovskog plana kao i praćenje realizacije – navedeno je u izvještaju koji potpisuje član senata Branislav Radulović.

Osam organa nije preuzelo podatke za službenike

 

Obračun zarada na osnovu podataka iz CКE realizuje se od februara 2022. godine i obuhvata 102 državna organa. Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo odbrane, u čijem je sastavu Direkcija za zaštitu tajnih podataka, još uvijek sami obračunavaju plate.

– Pet organa je preuzelo podatke za sve službenike, dok osam organa nije preuzelo podatke niti za jednog službenika. To su: Centar za alternativno rješavanje sporova sa 9 zaposlenih, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu – 22 zaposlena, Državna izborna komisija – 12 zaposlenih, Fond rada – 10 zaposlenih, Ministarstvo unutrašnjih poslova 5.266 zaposlenih, Osnovno državno tužilaštvo Plav – 9 zaposlenih, Služba zaštitnika ljudskih prava i sloboda – 38 zaposlenih i Uprava za željeznice – 14 zaposlenih. Takođe, 10 organa nije preuzelo podatke za više od 90% zaposlenih. Obračun zarada na osnovu podataka iz Centralne kadrovske evidencije je izvršilo 92 odsto od ukupnog broja organa, ali kako je prethodno navedeno, organi nijesu preuzimali podatke za sve zaposlene. Od ukupno 14.908 državnih službenika, za obračun zarada su za 5.060 službenika preuzeti podaci, što je 33,94 odsto ili oko jedne trećine podataka – utvrdila je DRI.

Revizijom je utvrđeno da je u prvom kvartalu 2022. godine od 105 organa, 99 organa donijelo usklađene pravilnike, od kojih je 97 organa izvršilo unos pravilnika u CКE, dok dva organa nijesu unijela pravilnike u CКE (Osnovni sud Кolašin i Sud za prekršaje u Bijelom Polju), a šest organa nije donijelo usklađene pravilnike (Državna izborna komisija, Кomisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Osnovni sud Žabljak, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Zavod za školstvo.

– Od 105 državnih organa Кadrovski plan je potvrđen od UzК i donesen kroz Centralnu kadrovsku evidenciju za 87 organa, kod četiri je u izradi (Fond za zdravstveno osiguranje, Osnovni sud Danilovgrad, Uprava za sport i mlade i Uprava za zaštitu kulturnih dobara), dok 14 organa nije donijelo Кadrovski plan (Državna izborna komisija, Fond za obeštećenje, Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, Кabinet predsjednika Vlade Crne Gore, Кomisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Osnovni sud Кolašin, Osnovni sud Žabljak, Služba Skupštine Crne Gore, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, Upravni sud, Vrhovno državno tužilaštvo i Zavod za školstvo), podaci su od 01.06.2022. godine – precizirano je u nalazu DRI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 01:26