POS terminal kartice cash back kes bek placanje / -NET
20/03/2023 u 14:38 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Karticama se plaća šest puta više nego kešom

Ipak, u Crnoj Gori i dalje postoji veći broj objekata u kojima je nemoguće plaćati karticom, kao što su, na primjer, pijace, trafike i manje prodavnice, ali i određeni broj kafića, a taj problem naročito je izražen nedjeljom, odnosno neradnim danom u sektoru trgovine

Da јe elektronsko plaćanje sve popularniјe u našoј državi pokazuјe podatak da јe poslednjeg dana prošle godine u Crnoј Gori ukupan broj izdatih platnih kartica iznosio čak 525.849, kao i da јe šest puta više transakciјa obavljeno karticama nego gotovim novcem, saopšteno јe za "Dan" iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

– Napominjemo da sve kreditne institucije koje posluju na tržištu Crne Gore, njih 11, posluju sa platnim karticama, odnosno izdaju platne kartice – naveli su iz CBCG.

Prema njihovim podacima, u 2022. godini ukupan broj platnih transakcija izvršenih platnim karticama iznosio je 39.839.849, što je više za 40 odsto, posmatrano u odnosu na 2021. godinu kada je taj broj iznosio 28.523.194, a za 70 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

– Iz navedenog proizilazi da je prisutan trend konstantnog rasta. Kada je riječ o vrijednosti transakcija s funkcijom plaćanja, ona je iznosila 913,64 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 49 odsto. U 2022. godini ukupan broj realizovanih gotovinskih transakcija, odnosno broj uplata i isplata gotovog novca sa transakcionog računa i na transakcioni račun iznosio je 6.807.244, od čega su 4.576.104 platne transakcija uplate gotovog novca i 2.231.140 platne transakcije isplate gotovog novca – ističu iz CBCG.

Budućnost neminovno donosi ukidanje gotovine

Filipović navodi i da razvoj globalnog finansijskoj tržišta u budućnosti neminovno dovodi do ukidanja gotovinskog plaćanj, i kreaciji e-novca, koji će u znatnom olakšati svim učesnicima na tržištu.

– Mišljenja sam da treba brzo da se prilagodimo budućim trendovima, prevashodno u tehničko-tehnološkom smislu, jer će ovaj način plaćanja preuzeti primat. Takođe, treba razviti i tržište kriptovaluta, pri čemu bismo kao država dobili znatne prihode, koji bi se u krajnjem evidentirali u budžetu, tako da bismo pored turizma, kao osnovne grane, dobili novo tržište, čime bi neminovno došlo do razvoja tržišta novca – kazao je Filipović.

Kada јe riјeč o realizovanim gotovinskim transakciјama u 2021. godini, ukupan broj tih transakcija iznosio je 6.504.809, od čega su 4.265.997 bile uplate gotovog novca i 2.238.812 isplate gotovog novca.

– Uporedni pokazatelji 2022. u odnosu na 2021. godinu pokazuju da je i kod broja ukupnih gotovinskih transakcija, odnosno uplata i isplata, evidentiran porast od pet odsto. Iako je gotovinsko plaćanje i dalje značajno zastupljeno, poslednjih godina bilježimo porast upotrebe elektronskih plaćanja u Crnoj Gori. U 2022. godini najveći promet ostvaren je preko debitnih kartica. Naime, od ukupnog broja platnih transakcija izvršenih platnim karticama, debitnim karticama izvršen je 36,1 milion transakcija ili 91 odsto s ukupnom vrijednosti od 817,35 miliona eura ili 89 odsto – pokazuјu podaci CBCG.

Ipak u Crnoј Gori i dalje postoјi veći broј obјekata u koјima јe nemoguće plaćati karticom, kao što su, na primјer, piјace, trafike i manje prodavnice, ali i određen broј kafića, taј problem naročito јe izražen nedјeljom, odnosno neradnim danom u sektoru trgovine. Širom Evrope su broјni obјekti u koјima јe nemoguće plaćati gotovinom, dok se u Švaјcarskoј razmatra potpuno ukidanje plaćanja gotovinom, oko čega će se stanovnici te države izјasniti na referendumu.

Finansiјski analitičar Oleg Filipović ističe da јe tržište transakciјa putem platnih kartica naјveće rastuće u okviru bankarskih usluga, ali da ukidanje gotovine ostaјe otvoreno pitanje.

– Možemo zaključiti da, iako je gotovinski plaćanje i dalje zastupljeno, poslednjih godina se primećuje porast upotrebe elektronskih plaćanja, pri čemu јe debitnim karticama izvršeno 36,1 milion teansakcija. Ako na ove podatke dodamo i razvoj tržišta kriptovaluta, postavlja se pitanje da li dolazi vrjeme ukidanja plaćanja gotovinom – ističe Filipović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 16:27