Predstavnici CRBC-a sa bivšim ministrom saobraćaјa / - Vlada
05/10/2024 u 13:09 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kinezi tvrde da su i hranu uvozili za potrebe auto-puta

Spor oko naplati PDV-a vrijedan preko deset miliona eura sa firmom China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je bila glavni izvođač radova na prioritetnoј dionici auto-puta Smokovac–Mateševo, tiče se nabavke hrane iz Kine, kupovine automobila i njihovog servisiranja, revizorskih, advokatskih ili pi-ar usluga, zakupa poslovnog prostora i troška za gorivo, pokazuje dio dokumentacije u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

– Tadašnja Uprava prihoda i carina je krajem oktobra 2022. donijela rješenje, nakon inspekcijskog nadzora, kojim je za CRBC utvrdila obavezu po osnovu PDV-a u iznosu od preko 7,8 miliona eura za poreske periode decembar 2017–2021. i jun 2022. godine, kao i kamatu zbog neblagovremeno plaćene obaveze u iznosu od više od 2,2 miliona eura. Poreski organ je prethodno osporio primjenu stope PDV-a od 0 odsto nakon inspekcijske kontrole, a to se odnosilo na pojedine nabavke hrane i materijala za život radnika, kupovinu i servis automobila, materijala i alata za održavanje kampova, pi-ar usluge, revizorske usluge, usluge održavanja IT sistema, usluge ustupanja radnika, usluge advokata, zakupa poslovnog prostora, goriva za automobile – kazali su iz ASP-a.

CRBC je, kako su dodali, podnio žalbu tadašnjem Ministarstvu finansija na rješenje poreskog organa, a za žalbeni postupak je angažovao advokata iz Podgorice Vanju Mugošu. U žalbi su tvrdili da se sve te nabavke odnose na nabavku proizvoda i usluga vezanih za izgradnju auto-puta Bar–Boljare.

– Kada je u pitanju uvoz hrane iz Kine (sporna nabavka), carinski organ obračunava carinu po propisanoj carinskoj stopi, dok se PDV, na osnovu markice, obračunava po stopi od 0 odsto, a po internom mišljenju izdatom od strane Ministarstva finansija. Primjera radi, treba ukazati da je žalilac (CRBC) krajem 2015. godine uvezao sprave za rekreiranje radnika, na koje je obračunata carina i PDV, da bi nakon dobijanja tog internog mišljenja od Ministarstva finansija bio izvršen povrat pogrešno obračunatog PDV-a. To јe bio jedan od argumenata u žalbi kineske strane – saopštili su iz ASP-a.

CRBC je u žalbi navela da se radilo o najvećem projektu u zemlji, da su morali angažovati ogroman broj zaposlenih, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva, a da se angažovanim licima mora obezbijediti hrana i materijal za život, te je jasno da su "kupovina i uvoz hrane i materijala za život radnika služili isključivo radi izgradnje auto-puta".

Kinezima duguјemo јoš 805 miliona dolara za auto-put

– U pogledu nabavke automobila, CRBC je navodio da nije mogao svojim zaposlenima obezbijediti smještaj na lokaciji gdje se obavlja djelatnost izgradnje auto-puta, pa su koristili prevoz automobilima na posao i sa posla, pri čemu se radi o džipovima za vožnju po lošim i nepristupačnim putevima. Takođe, CRBC u pogledu troška za gorivo navodi da je ono korišćeno za automobile u poslovne svrhe, da se 2022. koristilo za rad generatora za snabdijevanje električnom energijom kampova i lokacija, jer je došlo do kvara na sistemu za privremeno napajanje strujom, te da je korišćeno i za rad kamiona i građevinskih mašina angažovanih na sanaciji terena duž i oko trase auto-puta – kazali su iz ASP-a.

Žalba odbiјena kraјem 2023. godine

Ministarstvo finansija je krajem decembra 2022. godine, rješenjem koje je potpisao tadašnji ministar Aleksandar Damjanović, kao drugostepeni organ poništilo rješenje Uprave prihoda i carina na koje se žalio CRBC i vratilo predmet na ponovni postupak. U tom rješenju se navodi da je nejasno na osnovu kojeg materijalnog propisa je poreski organ utvrdio koji proizvodi i usluge su namijenjeni za izgradnju auto-puta, a koji nijesu, saopštili iz ASP-a.

– Međutim, u odnosu na istu pravnu situaciju i postupajući u odnosu na novo rješenje Uprave prihoda i carina kojim se ponovo utvrđuje obaveza plaćanja PDV-a u istom iznosu, Ministarstvo finansija deset mjeseci kasnije, 1. novembra 2023. godine, odbija žalbu CRBC kao neosnovanu. Samo dan ranije bila je izabrana nova vlada. U rješenju koje je tada potpisao načelnik Ministarstva finansija Nikola Kandić navodi se da se iz spisa predmeta utvrđuje da se ne radi o proizvodima za izgradnju auto-puta, odnosno u svrhu izgradnje auto-puta, zbog čega se primјenjuje Zakon o porezu na dodatu vrijednost, a ne Zakon o auto-putu Bar–Boljare – naveli su iz ASP-a.

CRBC je pokrenuo upravni spor po pitanju obaveze plaćanja PDV-a, što je navedeno i u revizionom izvještaju kineske podružnice u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 13:10