Branislav Radulović i Milan Dabović / Press
09/06/2023 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

LUPA: Senatori DRI sakrili da je državni revizor otkrio sumnje u krivična djela

Početkom marta prošle godine na zvaničnom sajtu DRI objavljena je Revizija uspjeha “Efikasnost upravljanja sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa”. Radi se o reviziji koju je objavio nadležni Kolegijum senatora DRI Branislav Radulović i dr Milan Dabović

U Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) postoji cenzura i filtriranje važnih informacija u objavljenim izvještajima o revizijama, koje u nekim slučajevima ukazuju na sumnje u izvršenje ozbiljnih krivičnih djela.

To se može zaključiti na osnovu dokumentacije u koju je uvid imala Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Naime, početkom marta prošle godine na zvaničnom sajtu DRI objavljena je Revizija uspjeha “Efikasnost upravljanja sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa”.

Radi se o reviziji koju je objavio nadležni Kolegijum senatora DRI u sastavu: dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma).

Radulović i Dabović su ocijenili da “upravljanje sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa nije bilo u dovoljnoj mjeri efikasno”.

Radi se o reviziji u kojoj je provjeravano i usmjeravanje sredstava za nabavku humanitarnih paketa pomoći. Između ostalog tu se pominje isplata sredstava donacija u iznosu od 115.745 eura.

“Zahtjev za finansijsku podršku upućen NKT-u od strane predsjednika Opštine Tuzi, u kome se navodi da je obzirom na nastalu situaciju i činjenicu da je stanovnicima zabranjeno bilo kakvo kretanje i napuštanje domova, Opština dopremala pakete pomoći. Traži se finansijska pomoć kako bi gradska uprava nesmetano funkcionisala, jer je sproveden postupak nabavke sa kompanijom Voli trade DOO u gore navedenom iznosu, a da oni kao nova opština imaju svakodnevne velike neplanirane izdatke. Opština Tuzi dostavila je dokumentaciju DRI, u kojoj se između ostalog nalazi Potvrda Sekratarijata za finansije i ekonomski razvoj da su za nabavku obezbjeđena sredstva u Budžetu Opštine Tuzi sa pozicije Stalne budžetske rezerve. Opština Tuzi je dana 04.04.2020. godine zaključila ugovor o hitnoj nabavci sa kompanijom Voli trade DOO, koji se odnosi na nabavku paketa sa prehrambenim proizvodima za domaćinstva na području Opštine Tuzi. Kompanija Voli trade DOO je istog dana u prostorije Opštine Tuzi isporučila robu, Komisija naručioca je izvršila prijem robe”, piše u konačnom izvještaju, odnosno Reviziji uspjeha “Efikasnost upravljanja sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa”, koja je objavljena na sajtu DRI.

image

Dio zvanično objavljene Revizije uspjeha, datirana na 1. mart 2022. godine

screenshot

Međutim, javnost nije upoznata sa činjenicom da su predmetnu reviziju radila dva državna revizora – Milan Popović i Lidija Matović, a koji su sačinili dva odvojena Zapisnika o izvršenoj reviziji – “Efikasnost upravljanja sredstvima donacija za suzbijanje korona virusa” i zaveli ih u DRI pod brojevima 02-038/22-18 od 25. januara 2022. i 02-038/22-21 od 04. februara 2022. godine.

Mreža LUPA je na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama imala uvid u kopije zapisnika, koji su označeni stepenom tajnosti INTERNO.

Istraživačkom novinaru, prilikom uvida, nije dozvoljeno da fotografiše stranice, a nije mu dozvoljeno ni da zapisuje rečenice.

Ali i pored očite opstrukcije jasno je bilo da su senatori uklonili važne detalje iz zvaničnog izvještaja, posebno kad se ima u vidu tender koji je 4. aprila 2020. godine Opština Tuzi, na čelu sa predsjednikom Nikom Đeljošajem, zaključila sa kompanijom Voli trade DOO, kojom upravlja biznismen Dragan Bokan.

Taj tender bio je pod očima javnosti i u maju prošle godine kad su mediji u Crnoj Gori objavili da postoji sumnja da je namješten.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 23:51