Министарство економског развоја / - МЕК
15/03/2022 u 14:55 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕК: Нова подршка привреди у износу од 5.200.000 еура

Из Министарства економије су казали да је краjњи рок за достављање приjава/захтjева од стране привредних субjеката jе 30. септембар текуће године

Министарство економског развоjа обjавило jе jавне позиве за додjелу средстава подршке привреди  у оквиру три програма: Програм за унапређење конкурентности, Програм за развоj прерађивачке индустриjе и Програм за развоj и промоциjу  занатства, чиjи jе циљ  унапређење пословања микро, малих и средњих предузећа, занатлиjа и већи допринос развоjу прерађивачке индустриjе.

- Програми подршке унаприjедиће цjелокупни пословни амбиjент и подстаћи даљи опоравак и развоj економиjе, а укупан износ средстава коjа су на располагању jе  5.200.000 еура. Осим већег интензитета подршке, jедноставниjе процедуре за приjаву , оваj пакет Програма предвиђа увећан проценат бесповратне подршке за привредне субjекте коjи послуjу у мање развиjеним општинама, са акцентом на сjеверни регион - казали су из Министарства економског развоја.

Додају да се јавни позив за додjелу средстава из Програма за унапређење конкурентности привреде за 2022. годину спроводи за осам поjединачних програмских линиjа преко коjих jе опредиjељено укупно 4 милиона еура подршке, док су поjединачни износи, као и начин и динамика додjеле подршке дефинисани поjединачним програмским линиjама.

- На располагању су приjаве за подршку кроз програмске линиjе: за набавку опреме велике вриjедности, подршку малим улагањима, увођење међународних стандарда, подршку дигитализациjи, подстицаj циркуларне економиjе, подршку интернационализациjи, пружање мониторинг услуга, за почетнике у бизнису. Кроз ових 8 програмских линиjа могу се додиjелити средства намиjењена за набавку нове и половне опреме (не стариjе од 5 година): машине, апарати, специjализовани алати и инструменти, директно везани за дjелатност привредног друштва - наводе из Министарства економског развоја.

Они су казали да је краjњи рок за достављање приjава/захтjева од стране привредних субjеката jе 30. септембар текуће године, док jе краjњи рок за подношење финалних извjештаjа/ захтjева за рефундациjу одобрених активности 16. новембар, осим за програмску линиjу за почетнике у бузнису краjњи рок за достављање приjава jе  01. jун 2022. године.

Детаљниjе информациjе, услове и начин подношења приjаве, рокове и износе финансиjских средстава по програмским линиjама можете детаљниjе наћи на линку: https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentnosti-privrede-za-2022-godinu.

Из Министарства економског развоја су казали да домаћа микро, мала, средња предузећа и предузетници чиjа jе претежна дjелатност регистрована у области прерађивачке индустриjе, могу да поднесу приjаву за учешће у поступку додjеле средстава за покриће диjела трошкова набавке опреме у оквиру Програма за развоj прерађивачке индустриjе.

Програм ће се реализовати у сарадњи са  Инвестиционо-развоjним фондом и пословним банкама са коjима привредни субjекти закључуjу кредите за набавку опреме у периоду 01. jануара - 30. новембра 2022. године. Средства опредиjељена Програмом користиће се за покриће диjела трошкова набавке нових и половних производних машина и/или специjализоване опреме али не стариjе од пет година. Укупан буџет за реализациjу овог Програма износи 1.000.000,00€, а подношење приjава и пратеће документациjе о реализациjи активности се обавља од дана расписивања Jавног позива, а наjкасниjе до 30. новембра 2022. године - поручили су из МЕК-а.

Детаљниjе информациjе о овом Jавном позиву на линку: https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-razvoj-preradivacke-industrije-za-2022-godinu

- Програмом за развоj и промоциjу занатства за 2022. годину омогућено jе подстицање развоjа црногорских заната пружањем финансиjске подршке за набавку нове и/или половне опреме (не стариjе од пет година)  и алата за обављање занатске дjелатности као и промотивних активности организациjе и учествовања на домаћим и међународним саjмовима и манифестациjама и израде промотивног материjала. Право учешћа  у поступку додjеле средстава кроз оваj Jавни позив имаjу занатлиjе уписане у Регистар занатлиjа код JУ Занатска комора, чиjа jе претежна дjелатност обављање jедноставног или сложеног заната. Краjњи рок за достављање приjава и захтjева за суфинансирање по завршетку реализациjе активности од стране привредних субjеката jе 30. новембар 2022. године. Подсjећамо, укупан буджет за реализациjу Програма износи 200.000 еура.

Више детаља о самом Jавном позиву на линку: https://www.gov.me/cyr/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-razvoj-i-promociju-zanatstva-za-2022-godinu

Подношење приjава и пратеће документациjе врши се коришћењем дигиталног сертификата путем платформе, линк за приступ на ОВОЈ адреси, уз корисничко упутство о начину аплицирања коjе се налази на wеб страници Министарства економског развоjа www.гов.ме/мек / Обавjештења.

Министарство економског развоjа овом приликом је позвало све заинтересоване да се приjаве за  учешће у поступку додjеле средстава и апеловало на све  привредне субjекте коjи желе да се приjаве на расписане jавне позиве да што приjе доставе финансиjске извjештаjе Управи прихода и царина jер jе то предуслов за успjешну приjаву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:40