Jakov Milatović / - FOTO: SRđAN BOLJEVIć, DAN
09/09/2024 u 12:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović vratio parlamentu tri zakona: "Vlada uvodi namete i ugrožava privredu"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je danas da Skupštini na ponovno razmatranje vraća zakone o PDV-u i akcizama, kao i zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

On je rekao da građani moraju biti na prvom mjestu, te da novi zakoni ugrožavaju Fond PIO i sistem međugeneracijske solidarnosti.
On je optužio Vladu da uvodi nove namete i smanjuje konkurentnost. Kazao je da poslanici treba da opet razmotre rješenja, jer je neshvatljivo da Vlada ugrožava sopstvenu privredu i državnu kompaniju "Plantaže". 
- Vlada je svojim neispunjenim obećanjima iznevjerila povjerenje svakog građanina u Crnoj Gori. Danas većina građana Crne Gore misli da zemlja ide pogrešnim putem. S druge strane, građani se suočavaju sa novim nametima, a rast i inflacija postaje neizdržljiv. Zato apelujem na poslanike u Skupštini Crne Gore. Nemojte da budete saučesnici u ponižavanju naših institucija, u ponižavanju naših građana i u obesmišljavanju našeg demokratskog sistema. Vrijeme je da svi preuzmemo odgovornost i da stavimo interes građana na prvo mjesto- rekao je Milatović.

Naveo je da se posebno udara na sistem međugeneracijske solidarnosti, te da ga posebno zabrinjava da 5,5 odsto bruto plate uzima od plata radnika i Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji sada bilježi istorijske profite. 

Predsjednik je kazao da je Vlada do sada je više puta urušila dobrosusjedske odnose sa mnogim zemljama okruženja.

- U tom smislu me odluka vlade da ne podrži skup deset predsjednika zemalja iz okruženja ovdje kod nas, ne iznenađuje, jer je to politika kontinuiteta kad je ova vlada u pitanju. Ali, isto kao što sam se u mnogim drugim stvarima trudio, da bez obzira što naša vlada radi, a često radi protiv državnih interesa Crne Gore, kao predsjednik države ću apsolutno do kraja istrajati u onome što je obrana naših državnih interesa- rekao je Milatović.

Spaјić ne da Milatoviću pare za organizaciјu samita Brdo–Brioni



Predsjednik je kazao da je naknadno saznao da je premijer Spajić intenzivno komunicirao sa kabinetom Đukanovića o usvajanju kripto-zakona.

- To je bio fokus njegovog djelovanja na početku 2022. godine. Ja mislim da je to razočaravajući podatak za mene, a siguran sam i za mnoge druge građane u Crnoj Gori. Moja dužnost je da ovo kažem i građanima jer sada već svi građani Crne Gore znaju koja je ključna razlika između nas- rekao je Milatović.

(VIDEO) Milatović: Spajić sa Đukanovićem dogovarao zakone o kripto-valutama



Milatović je kazao da se bori da Crna Gora istinski postane bolje društvo i članica Europske unije.

- A neki drugi, svojim djelima, i u prošlosti, ali i u sadašnjosti, se bore da Crna Gora postane raj za kriptočinioce- rekao je Milatović.

On je naglasio da je zakone vratio jer prema njegovim riječima, Spajić vodi lošu politiku, suprotnu našim državnim interesima.
-  Ja vodim jednu politiku, a on vodi drugu politiku. Mene Spajić ne interesuje lično, ali me interesuje u domenu toga što on trenutno vodi politiku Vlade. Mislim da, inače, svi u Crnoj Gori sada znaju da neko drugi u njegovo ime vodi Vladu- rekao je Milatović i dodao da će nastaviti da vrća sve zakone za koje misli da su štetni za državu jer vjeruje da će doći dana kada će svako odgovarati za svoje postupke.

On je kazao da niko od poslanika u Skupštini nije pročitao argumentovano, kada je on ranije vratio neki zakon.

- Oni primaju dvije i po, tri hiljade eura i donose pogrešne odluke. Da izaberete 81. nasumično izabranog čovjeka iz Crne Gore, bolje bi radili posao u korist građana nego trenutni saziv Skupštine Crne Gore i to svi u Crnoj Gori znaju, što je tragedija- rekao je Milatović.
Predsjednik je rekoa da je bolje da imamo jednu minimalnu zaradu, ali da postoje zemlje u svijetu koje imaju i dvije, pa i tri za određene djelatnosti.
- Minimalnu zaradu treba da povežujemo zakonom sa rastom potrošačke korpe. Nije bitno koliko vam je plata, nego koliko roba i usluga za tu platu možete da kupite. Najbolje građani u Crnoj Gori danas znaju kolika im je kupovna moć, kad pođu u prodavnicu. Svi idemo u prodavnicu svakodnevno- poručio je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 15:52