ilustracija / - FACEBOOK
19/08/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Oporezivanje prihoda od igara na sreću bilo neopravdano izostavljeno

Oporezivanje prihoda od igara na sreću je u prethodnom periodu bilo neopravdano izostavljeno iz sistema oporezivanja, zbog čega je Ministarstvo finansija, između ostalog, predložilo izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

- Cilj ovog zakonskog rješenja je jednak i pravičan sistem oporezivanja, koji će omogućiti da se na ovaj način ne samo povećaju prihodi Budžeta, već i da se obezbijede sredstva za prevenciju zavisnosti, odnosno zaštitu mentalnog zdravlja populacije koje se može narušiti usljed  pretjerane izloženosti igrama na sreću i učestalog kockanja, naročito kod mladih ljudi. Imajući u vidu da mlade generacije danas stasavaju u ambijentu u kojem je kockanje legalno, lako dostupno,  društveno prihvatljivo i sve više popularno kao jedan od načina rekreacije i provođenja slobodnog vremena, problem zavisnosti je postao sve izraženiji- navode u saopštenju.

Zavisničko kockanje je, kako navode, problem koji pogađa sve strosne grupe, ali posebno zabrinjava rastući tren broja mladih koji su se okrenuli ovom načinu zabave (maloljetnici i mladi ljudi starosne dobi od 18 do 24).

- Kockanje se danas odvija u različitim oblicima, uključujući klađenje na sportske događaje, lutrije, kazina i igre na sreću na internetu. Cilj Ministarstva finansija, koje se u obavljanju dužnosti iz svog djelokruga rada, prvenstveno vodi društveno odgovornim postupanjem u interesu ukupne javnosti,  jeste ne samo da se povećaju budžetski prihodi, već  i da se  doprinese rješavanju rastućeg društvenog problema - problema zavisnosti kod mlade populacije na kojoj svaka zajednica počiva- navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, Programom rada Vlade za 2024.godinu predviđena je priprema novog Zakona o igrama na sreću u skladu sa aktuelnim trendovima i najboljim inostranim praksama u oblasti igara na sreću.

- Imamo nekoliko stubova koje treba obuhvatiti novim zakonskim rješenjima: zaštita maloljetnika i mladih kroz odredbe koje se tiču oglašavanja, udaljenosti objekata za klađenje od škola, društvene odgovornosti, prevencije od bolesti zavisnosti,  identifikacije igrača kako kod kladionica tako i kod online klađenja, unapređenje odredbi koje se tiču sprečavanja pranja novca, povećanje budžetskih prihoda i jačanje kontrole, kako inspekcijskog nadzora tako i online nadzor u saradnji sa policijom, kada su u pitanju igre na sreću i suzbijanje rada neovlašćenih priređivača igara na sreću putem interneta- navodi se u saopštenju.

Na ovaj način Vlada poklanja izuzetnu pažnju stvaranju preduslova za odgovorno igranje, kontroli regularnosti igara i naročito razvoju svijesti građana o socijalnom aspektu igara na sreću.

- Prihodi od igara na sreću biće raspoređivani u odgovorajućim procentima lokalnim samoupravama, finansiranju alimentacionog fonda ali i za tribine i kampanje od bolesti zavisnosti od igara na sreću- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 07:43