Приходи буџета за октобар / - Министарство финансија
30/11/2021 u 12:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија: Приходи већи од плана, суфицит и у октобру

Приходи буџета за десет мjесеци ове године су изнад плана, што jош jедном указуjе на успjешност планирања прихода у условима када и даље постоjи економска неизвjесност усљед пандемиjе корона вируса, наводи се у извјештају Министарства финансија

Суфицит буџета у октобру ове године jе износио 2,8 мил. еура, што jе забиљежено након суфицита три мjесеца заредом (jун, jул и август), као и примарно оствареног у септембру, наведено је у извјештају о извршењу буџета Црне Горе jануар - октобар 2021.

У октобру 2019. године, коjа jе била рекордна по приходима од туризма, забиљежен jе дефицит од 22,6 мил. еура, док jе у истом мjесецу 2020. остварен дефицит од 51,1 мил. еура.

- Снажан опоравак економске активности, предвођен успjешном љетњом туристичком сезоном, допринио jе побољшању наплате буџетских прихода, уз смањење годишњих тзв. „непродуктивних расхода“. Приходи буџета за десет мjесеци ове године су изнад плана, што jош jедном указуjе на успjешност планирања прихода у условима када и даље постоjи економска неизвjесност усљед пандемиjе корона вируса. Такође, текући издаци буџета мањи су за 45,8 мил. еура или 6,3 одсто у односу на планиране - показују подаци из извјештаја.

image

Приходи буџета за октобар

- Министарство финансија

Дефицит буџета за десет мjесеци jе смањен на 1,3 одсто БДП-а и износи 61,8 мил. еура, што jе за 119,2 мил. еура или 65,8 одсто мање од планираног, док jе у односу на упоредни период 2020. године мањи за 322,2 мил. еура или 83,9 одсто. 

- Приходи буџета у периоду jануар-октобар 2021. године износили су 1.504,6 мил. еура или 30,8 одсто БДП-а, што jе у односу на упоредни период 2020. године више за 201,2 мил. еура или 15,4 одсто, док jе у односу на план више за 2,3 мил. еура или 0,2 одсто.

Наjбољи индикатор опоравка економске активности након забиљеженог пада од преко 15 одсто у 2020. години jесу приходи од ПДВ-а коjи су изнад планираних за 46,7 мил. еура или 9,1 одсто, док су у односу на упоредни период претходне године већи за 120,6 мил. еура или 27,5 одсто. Доброj наплати по овом основу доприниjело jе и спровођење електронске фискализациjе пореских регистар каса - - наводи се у извјештају Министарства финансија.

Приходи од акциза настављаjу да биљеже раст

Упркос чињеници да jош ниjесу усвоjена предложена законска рjешења коjа су предвиђала повећање акциза на поjедине акцизне производе, а коjа су у скупштинскоj процедури од средине маjа, приходи од акциза настављаjу да биљеже раст у односу на планиране и то за 5,1 мил. еура или 2,5 одсто. У поређењу са истим периодом 2020. године, наплата акциза jе већа за 34,7 мил. еура или 20,4 одсто.

Приходи по основу пореза на добит правних лица су већ премашили план за циjелу годину, што jе индикатор високог степена пореске дисциплине, чак и када се пословање одвиjало у условима пандемиjе.

Приходи од пореза на доходак нижи су у односу на план у износу од 20,1 мил. еура или 17,2 одсто, као резултат планираних, а нереализованих ефеката Закона о измjенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица због неусвоjеног Предлога закона о порескоj администрациjи, коjим jе требало да буду створене претпоставке за убирање прихода по основу опорезивања неприjављених прихода, а коjи jе у скупштинскоj процедури од средине маjа. У односу на исти период претходне године, приходи од пореза на доходак су већи за 5,0 мил. еура или 5,4 одсто.

- Приходи буџета у октобру ове године износили су 160 мил. еура, што jе више за 22,6 мил. еура или 16,5 одсто у односу на исти мjесец прошле године. Остварена наплата у октобру jе и изнад октобра 2019. године за 3,4 мил. еура или 2,2 одсто.  Издаци буџета у периоду jануар - октобар 2021. године износили су 1.566,4 мил. еура или 32,1 одсто проциjењеног БДП-а и у односу на планиране мањи су за 116,8 мил. еура или 6,9 одсто, док су у односу на исти период 2020. године мањи за 120,9 мил. еура или 7,2 одсто - резултати су остварени у овом периоду.

image

Приходи буџета за октобар

- Министарство финансија

Забиљежено jе ниже остварење код готово свих категориjа издатака у односу на планиране.

- У структури буџетских издатака, текући издаци остварени су на нивоу од 676,9 мил. еура и мањи су за 45,8 мил. еура или 6,3 одсто у односу на планиране. У поређењу са истим периодом претходне године, текући издаци су мањи за 14,8 мил. еура или 2,1 одсто - наводи министарство.

Капитални издаци су реализовани у износу од 128,2 милиона еура

Капитални издаци су реализовани у износу од 128,2 мил. еура, што jе за 59,2 мил. еура или 31,6 одсто мање од планираних, док су у односу на извршење у истом периоду 2020. године мањи за 49,3 мил. еура или 27,8 одсто. Остварење ове категориjе издатака значаjно jе увећано у септембру и октобру сходно побољшаноj динамици извођења радова, што се очекуjе и у предстоjећем периоду, посебно имаjући у виду рокове за завршетак изградње приоритетне дионице аутопута.

У поређењу са претходном годином, веће остварење издатака забиљежено jе код сљедећих категориjа:

- Бруто зарада и доприноса на терет послодавца у износу од 31,8 мил. еура или 7,7 одсто усљед повећања зарада у секторима здравства и просвjете, као и различитог третмана фонда бруто зарада Универзитета Црне Горе током 2020. године у односу на период привременог финансирања током 2021. године. 

Отплате обавеза из претходног периода као резултат принудне наплате по основу дуга „Монтенегроерлајнза“ према „Аеродромима Црне Горе“ - наводи министарство.

Отплате гаранциjа усљед извршених обавеза по основу активиране гаранциjе по кредиту кинеске Ексxим банке, за бродове Црногорске и Барске пловидбе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:29