Ministarstvo finansija / - MINA
24/04/2024 u 16:03 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo finansija: Reforma penzionog sistema ne podrazumijeva ukidanje doprinosa

Reforma penzionog sistema koja se planira ne podrazumijeva ukidanje doprinosa, niti gašenje Fonda PIO, već njegovu transformaciju, koja će omogućiti da dobije suštinsku funkciju, saopštili su Danu iz Ministarstva finansija (MF).

- To je proces koji traje, a svakako da, u fazi analize, sagledavamo modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru, odnosno model kojim bi i sadašnji i budući penzioneri bili u povoljnijoj poziciji. Ostala nagađanja koja su se mogla čuti u javnom diskursku prethodnih dana su netačna i neutemeljena, jer će se svi dalji neophodni koraci tek definisati Fiskalnom strategijom - naveli su iz MF-a.

O svim narednim aktivnostima, u dijelu svojih nadležnosti, Ministarstvo finansija će pravovremeno informisati javnost, kao i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u čijoj je prevashodnoj nadležnost, ova tema.

Zemlje iz okruženja, koje je ministar finansija Novica Vuković naveo u intervjuu, pomenute su u kontekstu pojedinih pozitivnih primjera za rješenja koja su već sprovedena. 

Mulešković: Reforme penzionog sistema se ne sprovode preko noći

- Vlada je odlučna da pomenute reforme sprovodi isključivo u interesu građana, uz punu stabilnost javnih finansija- navode iz MF-a.

Podjsećaju da je ova Vlada, samo dva mjeseca nakon stupanja na dužnost, obezbijedila najveću povišicu penzionerima, kada su primanja podignuta na 450 eura onim penzionerima koji su primali ispod tog iznosa.

- Iako se  tada u javnosti spekulisalo  da će za to biti neophodno zaduženje, najbolji demanti uslijedio je finansiranjem povećanja penzija iz tekućih prihoda. Brigu o najstarijoj i najranjivijoj populaciji nastavićemo upravo na temelju takvih odluka - zaključili su iz MF-a.

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, inspekcija kontroliše i ministarstva

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:12