/ - FOTO: UNSPLASH
20/09/2023 u 12:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo kapitalnih investicija: Smanjiti akcize, socijalna sigurnost građana na prvom mjestu

Svjedoci smo, kako kažu, da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu

Ministarstvo kapitalnih investicija saopštilo je da Ministarstvo finansija da još jednom razmotri inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, jer vjeruju da su, kao država socijalne pravde,šsto je i ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana.

- Ministarstvo kapitalnih investicija, upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu. Podsjećamo da na to imamo puno pravo, jer je Ministarstvo kapitalnih investicija  nadležno za utvrđivanje cijena nafte i naftinih derivata i uređenje tržišta energentima- navodi se u saopštenju.

Svjedoci smo, kako kažu, da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu.

- Zato smo, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu- navodi se saopštenjem.

Stoga stav Ministarstva finansija kojim se, indirektno, odbija inicijativa MKI, želimo da razumijemo kao profesionalan i vjeruju da je zauzet nakon što su podrobno analizirani svi aspekti poskupljenja cijena nafte i uticaja eventualnog umanjenja akciza na budžet i fiskalnu stabilnost, ali ih pozivaju da se još jednom razmotri ova inicijativa, jer vjerujeju da smo kao država, koja teži socijalnoj pravdi, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana.

- Istovremeno nas veoma čudi krajnje neprofesionalan, politički stav iz Ministarstva finansija u vezi sa "inspiracijom" naše inicijative, jer posao zaposlenih u ministarstvima nije da tumače čime su inspirisane inicijative podnesene od strane kolega iz drugih ministarstava, već da ih sa dužnom pažnjom, a ne paušalno, sagledavaju i prema njima se profesionalno određuju, vodeći računa o najboljem interesu građana i države.Kada bismo se, kao kolege iz Ministarstva finansija, bavili politikom mogli bismo pitati da li je upravo glasovima DPS-a izabrana 43. Vlada, pa i ministar finansija, ali ćemo, ipak, ostati profesionalni, a politiku ostaviti političarima- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:06