фОТО: НТО / - фОТО: НТО
06/12/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Национална туристичка организација учествовала на семинару BEST MED & SMARTMED у Грчкој

Ријеч је о семинару чији је организатор Министарство туризма Грчке, а који се организује у оквиру међународног BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) пројекта, чији је НТО партнер у Црној Гори.

Представници Националне туристичке организације Црне Горе учествовали су на семинару BEST MED & SMARTMED који се одржао у Атини. 

Ријеч је о семинару чији је организатор Министарство туризма Грчке, а који се организује у оквиру међународног BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) пројекта, чији је НТО партнер у Црној Гори. 

-Семинар је био прилика да земље партнери у BEST MED  пројекту, Црна Гора, Шпанија, Португал, Француска, Италија, Хрватска, Словенија и Грчка, размијене искуства и најбоље праксе у имплементацији пројекта у својим земљама. Такође, један од циљева семинара био је и успостављање стратешког дијалога који би омогућио активно учешће земаља Медитерана у у имплементацији развијених модела у процјени одрживости свих дестинација/рута широм MED региона-саопштено је из НТО.

Првог дана семинара излагање су имали представници пројеката BEST MED и SMARTMED који су говорили на теме Имплементација нових модела одрживог туризма и Изградње мреже сарадње у оквиру пројекта BEST MED и пројекта SMARTMED. 

Представљена су искуства партнера и њихови изазови у имплементацији пројекта, као и успјешне примјери из праксе. На излагањима је истакнуто да је потребно радити на усклађивању политика и на јачању сарадње земаља Медитерана. Такође, наглашена је потреба за искоришћавањем потенцијала дигитализације у контексту размјене података, повезивања културних рута, као и потребаза укључивање доносиоца одлука и свих стејкхолдера у процесу даље реализације пројекта. 

Током другог дана семинара организован је тренинг под називом "Одрживи развој културе и туризма". Циљ тренинга је био боље разумијевање значаја повезаности туризма и културе у контексту управљања туристичким токовима.

Тренинг је био прилика да се учесници упознају са алатима у процесу креирања културних рута. Посебан фокус је био на изазовима у погледу одрживости културних рута, као и на улогу локалних заједница у том процесу. На тренингу је посебно истакнуто да су одрживе културне руте иновативни туристички продукт који може помоћи у развоју нових модела одрживог туризма. У том контексту, од великог значаја је и едукација туриста, као и промоција локалних производа и побољшавање видљивости руте. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:21