Novogodišnji ekonomski forum / - DRI
22/12/2023 u 14:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novogodišnji ekonomski forum: Potrebna izmjena zakonske regulative u oblastima računovodstva i revizije

Konstatovano je da je neophodno obezbijediti bolje poštovanje aktuelnih rješenja, kao i koordinisanu saradnju nadležnih državnih institucija, regulatora i profesionalne prakse sa ciljem unapređenja ekonomskog ambijenta

Crnoj Gori potrebna je izmjena zakonske i podzakonske regulative koja se odnosi na računovodstvo i reviziju kako u javnom tako u privrednom sektoru, poručeno je na Novogodišnjem ekonomskom forumu, u organizaciji Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore.

Takođe, konstatovano je da je neophodno obezbijediti bolje poštovanje aktuelnih rješenja, kao i koordinisanu saradnju nadležnih državnih institucija, regulatora i profesionalne prakse sa ciljem unapređenja ekonomskog ambijenta.

Novogodišnji ekonomski forum održan je u Budvi od 21. do 22. decembra i okupio je više od 170 učesnika. Tema “Značaj i izazovi računovodstvene i revizorske profesije” okupila je profesionalne računovođe, revizore članove ISRCG, kao i mnogobrojne zainteresovane iz javnog, ekonomskog i akademskog sektora.

- Učesnici su se upoznali sa aktuelnim zakonskim i podzakonskim rješenjima, kao i onima koja stupaju na snagu u narednom periodu. Obrađene su relevantne aktuelne teme koje se odnose na: oblast računovodstva, unutrašnje, državne i eksterne revizije, poreskih propisa i fiskalne i monetarne politike, navodi se u saopštenju.

Forum je otvorio prof. dr Vinko Nikić, Predsjednik Upravnog odbora ISRCG, a učesnicima se obratila i Jelena Đukić, Pomoćnica direktora Uprave prihoda i carina Crne Gore, nakon čega se učesnicima obratio Garik Sergeyan, ekspert Svjetske banke koji je učesnicima pojasnio metodologiju istraživanja koje Svjetska banka trenutno sprovodi u Crnoj Gori, na poziv nadležnih državnih institucija, a tiče se poštovanje standarda i kodeksa u računovodstvu i reviziji u Crnoj Gori.

Veoma zapažena predavanja imali su: prof. dr Branislav Radulović, Senator DRI na temu koja se odnosi na planiranje modela izbora i planiranja revizija u javnom sektoru, mr Miroslav Antović, Ovlašćeni revizor na temu prihvatanja revizorskog angažmana i Brankica Mosurović na temu uloge i značaj interne revizije.

U okviru foruma održana su dva okrugla stola koji su izazvali veliku pažnju učesnika, a odnosili su se na značaj računovodstvene i revizorske profesije sa akcentom na uticaj na fiskalnu i poresku politiku kao i izazove sa kojima se računovodstvena i poreska praksa susrijeću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:23