foto: DEJAN LOPIČIĆ / - FOTO: DEJAN LOPIČIĆ
11/06/2024 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Nikola Tripković održao je danas sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavan. Istaknuta je obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Izvršni direktor IRF-a Tripković istakao je razvojni put institucije i naglasio posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja, sa akcentom na transformaciju IRF-a u crnogorsku razvojnu banku.

Tripković je ovom prilikom predstavio ambasadoru Kalkavani značaj investicione podrške IRF-a strateškim projektima, kao i projektima koji unaprjeđuju konkurentnost mikro, malog i srednjeg biznisa i doprinose očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje.

Ambasador Republike Turske u Podgorici Bariš Kalkavan izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni. Takođe, predstavio je aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori - TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unaprjeđenje privredne saradnje dvije zemlje.

Na sastanku je zaključeno da podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Crne Gore sa Turskom u 2023. godini koji je iznosila preko 204 miliona eura (uvoz  195.067 mil eur, izvoz  9.013 mil eur), predstavljaju značajan ekonomski faktor. Prema zvaničnim podacima, najviše stranih kompanija u Crnoj Gori je u vlasništvu turskih državljana – tačnije, 3.772 turskih kompanija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:48