/ FOTO: 44. VLADA CRNE GORE
11/01/2024 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Od Evropske investicione banke 40,54 miliona eura za obrazovanje

Nakon revizije i usled nestabilnosti na tržištu i inflatornih kretanja u proteklom periodu došlo se do činjenice da je za realizaciju svih segmenata u novim uslovima neophodno izdvojiti 63,92 miliona eura, bez uračunatog PDV-a, što čini uvećanje vrijednosti projekta za preko 21 milion eura

Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Sporazuma o donaciji sa Evropskom investicionom bankom za potrebe finansiranja realizacije projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”, i prihvatila tekst Sporazuma.

-  Vlada Crne Gore je 6. novembra 2019. godine potpisala Finansijski ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za finansiranje realizacije projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“, kojim je bilo predviđeno ulaganje u sistem obrazovanja u vrijednosti od 40,54 miliona eura- navodi se u saopštenju.

Međutim, kako navode, kako se sa realizacijom projekta nije počelo odmah nakon potpisivanja ugovora, bilo je neophodno da se revidiraju procijenjene vrijednosti svakog segmenta projekta pojedinačno.

- Nakon revizije i usled nestabilnosti na tržištu i inflatornih kretanja u proteklom periodu došlo se do činjenice da je za realizaciju svih segmenata u novim uslovima neophodno izdvojiti 63,92 miliona eura, bez uračunatog PDV-a, što čini uvećanje vrijednosti projekta za preko 21 milion eura- navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacije je potražilo alternativne načine za obezbjeđivanje sredstava, i u saradnji i uz koordinaciju EIB-om, apliciralo za donaciju prema Zapadnobalkanskom investicionom fondu (WBIF), od koga je obezbijeđeno 4.529.034 eura, dok je donaciju od 6.464.830 eura obezbijedila EIB, što ukupno čini cifru od 10.993.864 eura donacije za potrebe finansiranja implementacije projekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:56