/ - PHOTO BY PIGGYBANK ON UNSPLASH
14/05/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oprezna trgovina na svjetskim tržištima

U fokusu ulagača bili su podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara

Na svjetskim tržištima kapitala trgovalo se oprezno, jer vijesti iz kompanija i ekonomija nijesu bile takve da bi značajnije podstakle tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Na Wall Streetu je Dow Jones ove sedmice oslabio 1,1 odsto na 33.300 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 4.124 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,4 odsto na 12.284 boda, prenosi SEEbiz.

U fokusu ulagača bili su podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara.

U aprilu su potrošačke cijene na mjesečnom nivou porasle 0,4 odsto, brže nego mjesec prije, dok je na godišnjem nivou inflacija skliznula s pet na 4,9 odsto.

Iako pokazuju da inflatorni pritisci popuštaju, ti podaci nijesu uvjerili ulagače da američka centralna banka neće još jednom povećati kamatne stope.

Doduše, na tržištu novca procjenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego će krajem godine čak početi i da ih smanjuje.

To će zavisiti od kretanja inflacije idućih mjeseci, a čelnici Feda poručuju da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati na povišenim nivoima.

Tako je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da bi centralna banka možda trebalo još jednom da poveća kamate ako inflacija ostane povišena.

Ulagači su oprezni i zbog problema u pojedinim američkim regionalnim bankama, primjera radi PacWest Bancorpu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:57