Protest taksista, taxi, taksi, taksisti, taksisiti protest / PROTEST TAKSISTA, TAXI, TAKSI, TAKSISTI, TAKSISITI PROTEST - IVAN PETROVIC-IPE
18/01/2022 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опстанак плана "Европа сад" у такси превозу зависи од надлежних државних органа

- Уколико разумијевање и жеља за сарадњом изостане, њихове компаније ће бити приморане да своје интересе и интересе својих запослених заступају и бране организовањем протеста - наводе из Одбора за такси превоз

Одбор за такси превоз у Унији послодаваца Црне Горе, који има представнике из 13 црногорских општина затражио је хитан састанак са представницима Министарства финансија и социјалног старања, Министарства економског развоја и Управе прихода и царина, како би им указали на велике проблеме и потешкоће у којима се налазе њихова привредна друштва и затражили подршку од које зависи њихов опстанак као и опстанак радних мјеста њихових запослених.

 - Осим пандемије КОВИД-19  и рестриктивних мјера Владе усмјерених на сузбијање ширења вируса, значајан пад промета и неповољни економски показатељи у овој дјелатности последица су и других појава међу којима се издваја сива економија и нелојална конкуренција, а о чему су у више наврата обавјештавали и доносиоце одлука и јавност. Њихова ријешеност да у потпуности имплементирају новине из Закона о електронској фискализацији у промету производа и услуга и на тај начин дају свој допринос коначном уређивању тржишта такси превоза у Црној Гори донијела је нешто супротно –  њихова позиција на тржишту је додатно погоршана имајући у виду чињеницу да је свега око 30% компанија из ове дјелатности спровело електронску фискализацију - поручили су из Одбора такси превоза.

Такође, како додају,  последњих мјесеци су управо фискализоване компаније најчешће субјекти инспекцијских контрола што, осим што је парадоксално, поставља оправдано питање о ријешености и намјери надлежних органа да се овом проблематиком баве начин који доприноси општем интересу.

 - Предметни проблеми у великој мјери чине упитном и њихову објективну могућност да у пракси примијене нова правила која са собом доноси план “Европа сад” - додају они.

Из наведених разлога, Одбор је затражио хитан састанак са надлежним државним органима на којима би им указали на своје захтјеве како би, како додају,  им се бар у одређеној мјери надокнадила реална штета због постојања околности којима ни на који начин нијесу допринијели:

- Захтјеви су: субвенције на зараде запослених за први квартал 2022. године, које би се омогућиле само за привредне субјекте који су фискализовани у складу са Законом о електронској фискализацији у промету производа и услуга и исплата дугованих средстава по основу субвенције за набавку електронских наплатних уређаја у складу са Закључцима Владе Црне Горе - додају они.

Чланови Одбора очекују да ће надлежни органи препознати значај неопходне сарадње приватног и јавног сектора у рјешавању оваквих ситуација, као и значај да сачувамо свако привредно друштво које се према позитивним прописима односи одговорно и само кроз ту призму посматра своје будуће пословање.

 - Уколико разумијевање и жеља за сарадњом изостане, њихове компаније ће бити приморане да своје интересе и интересе својих запослених заступају и бране организовањем протеста - закључују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:19