/ foto: ivan petrović
05/01/2024 u 13:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvaraju se direktne linije iz Podgorice za Ankaru i Izmir

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kazao je da Crnu Goru i Istanbul, uz Pegasus, povezuju Air Montenegro, Turkish Airlines i Tailwind Airlines

Podgorica bi od februara trebalo da bude povezana direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom, saopštio je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore (ACG), Eldin Dobardžić.

- Logična posljedica snaženja ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske je otvaranje novih linija između dvije države. Prema preliminarnim najavama, Pegasus Airlines bi od februara trebalo da poveže Podgoricu direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom- kazao je Dobardžić agenciji Mina-business.

On je podsjetio da Crnu Goru i Istanbul, uz Pegasus, povezuju Air Montenegro, Turkish Airlines i Tailwind Airlines.

- Važno je i to što je linija Turkish Airlines-a Tivat-Istanbul prvi put cjelogodišnja. Avio-dostupnost je jedna od najvažnijih tema ne samo za stanovnike Crne Gore i privrednike iz obje zemlje već i za našu dijasporu- dodao je Dobardžić.

Komentarišući to što su low-cost kompanije tokom aktuelne zimske sezone obustavile dio letova ka Podgorici, Dobardžić je rekao da, shodno najavama koje još nijesu potvrđene i zavise direktno od avio-prevoznika, vlada optimizam uoči ljetnje sezone koja u avijaciji počinje krajem marta.

- Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način- poručio je Dobardžić.

On je napomenuo da sve vrijeme tokom zime ove dvije kompanije Podgoricu povezuju sa Milanom, Berlinom, Londonom, Dortmundom, Budimpeštom, Gdanjskom, Krakovom i Memingemom/Kelnom.

Dobardžić je rekao i da su Aerodromi Crne Gore tokom prošle godine ostvarili značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na 2022.

- Ostvareni bruto prihodi tokom dosadašnjeg dijela godine iznose 44 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na uporedni period. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u prošloj godini (EBITDA) biti oko 13 miliona eura, dok je očekivana dobit oko 11 miliona eura- precizirao je Dobardžić.

Prema njegovim riječima, rast prihoda i dobiti proizilazi i usljed rasta broja putnika.

- Aerodromi Crne Gore su tokom prošle godine opslužili preko dva i po miliona putnika. To je oko 30 odsto više u odnosu na isti period 2022, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 201- kazao je Dobardžić.

Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom prošle godine opslužio preko 1,65 miliona putnika, dok je na tivatskom opsluženo 850 hiljada putnika.

Tokom prethodne ljetnje sezone, aerodromi Podgorica i Tivat bili su povezani sa po oko 40 destinacija, među kojima su bile i neke nove linije.

- Tako je Aerodrom Tivat od prošle ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair). Uz to, jako je važno što na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera- zaključio je Dobardžić uz uvjerenje da će ova godina biti godina novih rekorda po svim relevantnim parametrima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:06