sa seminara / - SA SEMINARA
24/09/2024 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Otvoren međunarodni seminar o antimonopolskim propisima

Trodnevni međunarodni seminar “Alatke za povećanje efikasnosti u sprovođenju antimonopolskih propisa”, prvi događaj koji Regionalni centar za konkurenciju (RCC) iz Budimpešte – zajednička inicijativa Mađarskog nacionalnog tijela za konkurenciju (GVH) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) – organizuje u Crnoj Gori, zvanično je otvoren danas u Podgorici.

Na seminaru, organizovanom u saradnji s Agencijom za zaštitu konkurencije Crne Gore, učestvuju predstavnici nacionalnih tijela koja se bave pitanjima konkurencije iz šesnaest zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, Zakavkazja i Centralne Azije.

- U svom uvodnom govoru, Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, pozdravio je prisutne i poželio im uspješan rad tokom predstojećih dana, istakavši značaj uspostavljanja kvalitetne prijateljske saradnje među nadležnim institucijama koje su članice RCC. Damjanović je naglasio kako se isključivo kroz zajedničke napore može uspješno odgovoriti na izazove savremenog tržišta i poboljšati stepen sprovođenja pravila i zakona vezanih za zaštitu konkurencije na regionalnom i globalnom nivou- navodi se u saopštenju.

Uvodne govore su održali i Maria Pilar Kanedo (María Pilar Canedo), akademska direktorica Regionalnog centra za konkurenciju, i Atila Šipoš (Attila Sipos), generalni sekretar Mađarskog nacionalnog tijela za konkurenciju.

Pilar Kanedo je informisala da će seminar na interaktivan način pokriti teme iz triju izuzetno važnih i kompleksnih oblasti na planu zaštite konkurencije: nenajavljene neposredne uvide (dawn raids), analize tržišta, te adekvatno obračunavanje finansijskih kazni za kršenje konkurencijskih pravila.

Šipoš je potcrtao da se dosadašnja saradnja među članicama RCC-a može okarakterisati kao izuzetno sadržajna, postavljena na prijateljskim osnovama, i izrazio uvjerenje da će ovaj događaj pomoći daljem razvoju iste.

- Tokom seminara će eminentni stručnjaci iz oblasti zaštite konkurencije, koji dolaze iz različitih evropskih zemalja, prenijeti svoje znanje i primjenjiva iskustva o, između ostalog, pitanjima korišćenja savremenih sredstava u sprovođenju relevantnih propisa, razvoja metodologije za fer obračunavanje kazni prekršiocima, te upotrebe obavještajnih podataka s ciljem otkrivanja kartelskog udruživanja kompanija. Takođe, nakon završetka formalnog dijela događaja, zahvaljujući podršci Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, učesnici će se upoznati s tradicionalnom kuhinjom, kulturom, arhitekturom, kao i prirodnim ljepotama naše zemlje- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 15:44