/ фото: Лого ПКЦГ
15/05/2022 u 12:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Појашњење Привредне коморе: Категорија “service charge” није напојница или бакшиш и не искључује је

Средства са “service charge” би се користила искључиво за увећање зараде свих запослених (кувара, конобара, спремачица, рецепционера..) са изузетком менаџмента, појашњавају из Привредне коморе

Дефицит кадрова са одговарајућим знањима и вјештинама присутан је у скоро свим сегментима у туризму. Посебно је изражен проблем недостатка радне снаге на сезонским пословима у туризму и представља једну од бизнис баријера, саопштили су из Привредне коморе Црне Горе.

Како су истакли, без квалитетних кадрова нема развоја туризма. Бизнис тражи људе који посједују знања и вјештине и који су спремни и опредијељени да брзо уче и усвајају нова знања. Одливу квалификованих кадрова у туризму је дјелимично допринио и спори раст личних доходака.

- Да би додатно увећали зараде запослених, Групација угоститеља при Привредној комори је иницирала увођење категорије “service charge”. То није напојница или бакшиш и не искључује је, већ је то накнада за услугу, која би се обрачунавала у одређеном проценту на износ фискалног рачуна. Средства са те позије би се користила искључиво за увећање зараде свих запослених (кувара, конобара, спремачица, рецепционера..) са изузетком менаџмента. Све би се додатно прецизирало интерним актима у коме би се навело да ли ће се овај додатак на зараду исплаћивати једном или два пута мјесечно и слично - појашњавају из Привредне коморе.

Истичу да би ово право било опционо и  послодавци би могли да изаберу да ли желе да својим запосленима обезбиједе додатак на зараду и на тај начин постали конкурентнији на тржишту рада и за себе обезбиједили квалитетну радну снагу.

- Како је категорија “service charge” новина у Црној Гори, све треба дефинисати кроз законодавни оквир и порески третман, како би користи имале и држава и запослени - саопштили су из Коморе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:32