Ilustracija / - M.L.V.
18/07/2024 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poreski inspektori izrekli 928,5 hiljada eura novčanih kazni

Poreski inspektori su od 1. maja do 16. jula utvrdili nepravilnosti kod 201 obveznika i izrekli novčane kazne u iznosu od 928,5 hiljada eura, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

- U tom periodu, poreski inspektori su izvršili 1,49 hiljada provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika. Po tom osnovu izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928,5 hiljada eura, navodi se u saopštenju PU.

Zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 470,18 hiljada eura, od čega je naplaćeno 391,98 hiljada eura ili 83 odsto.

- Naplata se odnosi na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima), rekli su iz PU.

U izvještajnom periodu, kod 15 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Iz PU su apelovali na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke o ostvarenim prihodima.

Građani sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj Call centra 19707, ili putem platforme Budi odgovoran.

Inspektori PU kontinuirano vrše intenzivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama.

- Vrše se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga, rekli su iz PU.

Poreskim obveznicima kod kojih je u postupku inspekcijskog nadzora prvi put utvrđen prekršaj zbog kojeg se, po Zakonu o poreskoj administraciji nalaže zabrana obavljanja djelatnosti, biće izrečena mjera zabrane u trajanju do sedam dana, a za ponovljeni prekršaj izriče se zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju do 15 dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:11