Štrajk radnika pošte / - IVAN PETROVIC-IPE
02/10/2023 u 14:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pošta CG: Činjenica je da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumu procesa rada

Kako je i navedeno u izvještaju Inspekcije rada, u djelatnostima od javnog interesa, u koje spada i poštanski saobraćaj, akt o minimumu procesa rada utvrđuje se u proceduri predviđenoj Zakonom o štrajku

Saopštenje Pošte Crne Gore nije imalo za cilj da "na dezinformacijama razbije štrajk" već da zaposlene blagovremeno i ispravno informiše o mogućim posljedicama stupanja u štrajk bez akta koji definiše minimum procesa rada. Ovdje nije riječ o stavu Uprave Pošte Crne Gore već o izvještaju Inspekcije rada čije smo navode prenijeli, a koji je uostalom dostavljen i Štrajkačkom odboru. Izvještaj je moguće pronaći na našem sajtu www.postacg.me, reagovali su iz Pošte Crne Gore na ocjenu predstavnika Jedinstvenog sindikata Jugoslava Markovića da su navodi današnjeg saopštenja Pošte CG neistiniti.

- Podsjećamo da obaveza donošenja akta o minimumu procesa rada nije u nadležnosti poslodavca. Kako je i navedeno u izvještaju Inspekcije rada, u djelatnostima od javnog interesa, u koje spada i poštanski saobraćaj, akt o minimumu procesa rada utvrđuje se u proceduri predviđenoj Zakonom o štrajku. Činjenica je da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumumu procesa rada i da upravo ovaj akt predstavlja uslov za započinjanje štrajka - navodi se u reagovanju Pošte. 

U izvještaju Inspekcije rada je jasno navedeno da su predstavnici Štrajkačkog odbora upoznati sa odredbama Zakona o štrajku kojim su propisane kazne ukoliko zaposleni počnu štrajk, a da prethodno nije utvrđen minimum procesa rada.

- Zakonitost štrajka utvrdiće nadležni organi, a Uprava Pošte Crne Gore neće voditi pravne polemike na ovaj način, osim ukoliko one nijesu neophodne i u cilju pravilnog informisanja zaposlenih u Pošti Crne Gore - navodi se u reagovanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:19