Štrajk radnika Pošte / - Ivan Petrović IPE
02/10/2023 u 12:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednik Štrajkačkog odbora: Kolege zaposlene u Pošti da istraju u borbi do ispunjenja zahtjeva

Jedistveni sindikat zaposlenih u Pošti Crne Gore, počev od Štrajka upozorenja pa do generalnog Štrajka postupao u svemu u skladu sa Zakonom o štrajku, kazao je Marković

Jedinstveni sindikat zaposlenih u Pošti Crne Gore reagovao je na navode menadžmenta  A.D. Pošte Crne Gore objavljenih na sajtu ovog društva da je Inspekcija rada utvrdila da je Štrajk u koji su stupili zaposleni Pošte Crne Gore suprotan Zakonu o štrajku.

-  Ovakvim navodima Pošta Crne Gore na najgrublji način manipuliše Obavještenjem inspektora rada na način što iznosi informacije koje nisu konstatovane u nalazu inspektora rada i time pokušava da opstruira Štrajk i zastraši zaposlene, čime podliježe i krivičnoj odgovornosti. Inspekcija rada je u svom Obavještenju konstatovala da za ovu djelatnost ne postoji Odluka o minimumu procesa rada kao i razloge nepostojanja iste, te o istom obavijestila nadležni organ državne uprave, ne preduzimajući niti jednu drugu aktivnost iz svoje nadležnosti. Takođe, da je u Štrajk stupljeno u skladu sa zakonom dokazuju i navodi iz Obavještenja: “Uvidom u ova dva akta konstatovano je da su ispoštovane zakonske odredbe člana 11, člana 13 Zakona o štrajku” - kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora s.r. Jugoslav Marković.

Marković tvrdi da je Jedistveni sindikat zaposlenih u Pošti Crne Gore, počev od Štrajka upozorenja pa do generalnog Štrajka postupao u svemu u skladu sa Zakonom o štrajku i poslodavcu uredno dostavio i Odluke o stupanju u Štrajk upozorenja i generalni Štrajk i Akt o minimumu procesa rada, kao i spisak zaposlenih koji su stupili u Štrajk i koji će raditi na održavanju minimuma procesa rada za vrijeme trajanja Štrajka.

Posebno, kako kaže, uvažavajući potrebe crnogorskih građana/ki i svih institucija sistema, Štrajkački odbor je u roku propisanom Zakonom o štrajku, poslodavcu dostavio spisak zaposlenih koji će raditi u minimumu procesa rada koji minimum je definisan, budući da poslodavac od dana najave Štrajka do danas nije ni pokušao da sa Štrajkačkim odborom definiše iste. Ovim činom, Štrajkački odbor i svi učesnici u Štrajku su još jednom pokazali krajnje odgovoran odnos prema društvu u kojem rade, prema državi i svim njenim građanima/kama.

- S tim u vezi, pozivamo sve kolege/ce zaposlene u Pošti Crne Gore da se odupru i ne podliježu ovakvim manipulacijama našeg menadžmenta i zajednički istrajemo u borbi do ispunjenja štrajkačkih zahtjeva - poručio je u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:04