/ - FOTO: PKCG
31/01/2023 u 13:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljena Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Crnoj Gori

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom predstavljena je danas u prostorijama Privredne komore, uz učešće i veliko interesovanje predstavnika državnih i lokalnih institucija, privrede, nevladinog sektora i medija

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa ekspertskim timom Parpounas Sustainabilty Consultants LTD, a uz finansijsku podršku predstavnika industrije pića, izradila je Studiju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Crnoj Gori u susret dugo očekivanom Zakonu o upravljanju otpadom.

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom predstavljena je danas u prostorijama Privredne komore, uz učešće i veliko interesovanje predstavnika državnih i lokalnih institucija, privrede, nevladinog sektora i medija.

U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratili Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore i Kemal Grbović, v.d. direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Više informacija o nalazima iz same Studije predstavio je Kirijakos Parpunas, izvršni direktor kompanije Parpounas Sustainabilty Consultants, sa višegodišnjim iskustvom u evaluaciji, analizi i uspostavljanju EPR sistema u različitim zemljama Evrope.   

Imajući u vidu važnost rješavanja pitanja ambalažnog otpada, Studija donosi analizu trenutne situacije, i predlaže najoptimalnija rješenja prilagođena potrebama crnogorskog tržišta.   Studijom se predlaže postepeno uvođenje šeme proširene odgovornosti proizvođača (EPR), sa mogućnošću daljeg proširenja sistema upravljanja ambalažnim otpadom. EPR je od 2000. godine obavezan u svim zemljama Evropske unije, a u različitim formama primjenjuje se u preko 150 zemalja, omogućavajući ostvarenje izuzetno visokih stopa reciklaže.

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je da je od suštinske  važnosti da Vlada kreira podsticajno okruženje za implementaciju sistema upravljanja ambalažnim otpadom i pruži optimalne mjere podrške za njegovo adekvatno funkcionisanje, koje svakako podrazumjeva naročito blisku saradnju države i privrede.

-o znači da je uključivanje predstavnika privrede u izradu novog regulatornog okvira koji prati relevantnu EU legislativu, kao i implementacija preporuka i modela iz Studije i kreiranje sistemske simbioze i dugoročnog partnerstva privrede kao nosioca, s jedne strane, i donosilaca odluka kao regulatora na tržištu, s druge strane, od izuzetno važno za trajno rješavanje problema zbrinjavanja otpada u Crnoj Gori.

-Oblast upravljanja otpadom je veoma kompleksna oblast. U državama članicama Evropske unije direktive u ovoj oblasti prepoznate su kao „teške direktive“. Direktive su „teške“ u svakom smislu, tehničko, tehnološkom, finansijskom, infrastrukturnom i dr. Veoma zahtjevne ciljeve iz EU direktiva u značajnoj mjeri prenijeli smo u naše zakonodavstvo. U tom smislu posebno zahtjevno je upravljanje ambalažnim otpadom i zbog zbog toga nam je interesantno čuti iskustva drugih država, pogotovo iskustva država članica Evropske unije-kazao je u uvodnom obraćanju Kemal Grbović, v.d. direktora Direktorata za ekologiju i klimatske promjene.

Studija o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom izrađena je u drugoj polovini 2022. godine u saradnji sa ekspertskim timom Parpounas Sustainabilty Consultants LTD, a uz finansijsku podršku predstavnika industrije pića, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora doo, Knjaz Miloš Montenegro doo i Industrije piva i sokova “Trebjesa” doo. 

(Ključne zaključke možete pogledati OVDJE)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:14