Solar gradnja / - FOTO: EPCG
22/01/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Produžen rok za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW

Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema, rekli su iz EPCG

Rok za podnošenje prijava za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW produžen je do 29. februara zbog velikog interesovanja građana, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

- Do sada se za učešće u projektu Solari 5000+ 70MW prijavilo preko pet hiljada potrošača, a da smo zbog velikog odziva, ali i interesovanja javnosti, odlučili da rok produžimo do kraja februara - navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su rekli da su svi potrošači koji su se već prijavili za učešće u projektu Solari 5000+ 70 MW evidentirani u njihovoj bazi podataka i ne treba da ponavljaju prijavu. Rangiranje će se izvršiti prema prethodno, javnim pozivom, utvrđenoj skali.

- Svi potrošači zainteresovani za projekat, za isti se mogu prijaviti putem on-line prijave koja se nalazi na web portalu www.solari.epcg.com, popunjavanjem formulara na informativno-naplatnim punktovima EPCG ili kod ekipa na terenu - navodi se u saopštenju.

Projekat Solari 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i preduzećima, tako i stambenim zajednicama – vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata). Predviđeno je da se realizacijom ovog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.

- Vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a EPCG će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema - rekli su iz EPCG.

Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca. Korišćenjem mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije kupac postaje PROSUMER (proizvođač-kupac), dakle krajnji kupac električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem.

- Podsjećamo da smo u cilju pojednostavljivanja procesa prijave i ugradnje sistema, inicirali izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je omogućeno da se dinamika ugradnje ubrza a da potrošači jednostavno i brzo ugrade fotonaponski sistem - objasnili su iz EPCG.

Crna Gora je, kako se dodaje, jedna od zemalja sa najvećim brojem sunčanih dana u Evropi, samim tim i pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije i EPCG čini sve da tu prednost maksimalno iskoristimo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SOLARIEPCGPROJEKAT
26. april 2024 10:04