/ фото: ИВАН ПЕТРОВИЋ
23/09/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тржни центри: Због короне промет 50 одсто мањи, тражимо помоћ надлежних

То је оцијењено данас на састанку у Привредној комори, у чијем раду су учествовали представници Министарства здравља и Министарства економског развоја

Представници тржних центара и привредних субјеката који послују у оквиру њих сматрају да су дискримисани прописаним мјерама за сузбијање пандемије, због којих биљеже пад промета већи од 50 одсто. То је оцијењено данас на састанку у Привредној комори, у чијем раду су учествовали представници Министарства здравља и Министарства економског развоја, преноси ртцг.

- Тражимо да мјере важе једнако за све. Једино се, када је у питању трговина, у тржним центрима тражи један од доказа садржан у националној дигиталној ковид потврди. У тржним центрима се лако може контролисати поштовање епидемиолошких мјера. Тржни центар Delta City од почетка афирмише имунизацију запослених и грађана, и на пункту за вакцинацију у Делти је имунизовано више од 10.000 људи- рекао је Драган Перишић, Delta City, гдје послује више од 80 привредних субјеката, са око 1000 запослених.

Он је нагласио да мјере морају бити јасније дефинисане. Мирко Ђекић, TC Butiko, оцијенио је алармантним што им је од првог дана ступања мјера на снагу промет опао више од 50 одсто.

- Неопходно је да нам се омогући нормално функционисање уз поштовање свих мјера које важе за друге пословне субјекте”-нагласио је Ђекић.

Јадранка Поповић, наглашава да је промет у трговинама шопинг мола Делта сити опао и више од 50 одсто.

- Ово су несагледиве посљедице за нас, јер смо у пословању оптерећени великим трошковима и кредитима. Апелујем на Владу и Институт за јавно здравље да сагледају озбиљност нашег проблема, јер се ове компаније налазе у незавидној ситуацији, како што се тиче пада промета тако и организовања запослених. Сматрамо да је потребно да надлежни размотре вид помоћи кроз субвенције привредним субјектима којима је ограничен рад- рекла је Поповић.

Секретарка Одбора удружења трговине Привредне коморе Јелена Голубовић нагласила је да је овај сектор угрожен, имајући у виду да у односу на исти упоредни период 2019. године запошљава око 8.500 радника мање, као и да је забиљежени пад промета у 2020. у трговини на мало од 16,8 одсто утицао на велики број привредних субјеката којима треба времена да се од тога опораве.

- Привредна комора од почетка вакцинације у Црној Гори ради на афирмацији имунизације као и њене чланице које су у више наврата организовале вакцинацију запослених- истакла је Голубовић, додајући да су привредни субјекти на састанцима у овој пословној асоцијацији увијек наглашавали да су за досљедно поштовање и контролу мјера, али да им се не ограничава рад.

Тамара Пајковић, Mall Of Montenegro, истакла је да 70 привредних субјеката који тамо послује запошљава 400 радника, те да мјере угрожавају њихових 400 породица.

- Надамо се да ћете приликом доношења нових мјера узети у обзир захтјеве привреде- казала је Пајковић.

Јелена Ђурић, ТЦ „Камелија“ сагласила се да је евидентан пад посјета тржним центрима и изразила очекивање да ће састанак у Комори резултирати конкретним рјешењима.

Више од 90 одсто људи се зарази у затвореном простору

Александар Секулић, генерални директор Директората за дигитално здравље у Министарству здравља нагласио је да се више од 90 одсто људи зарази у затвореном простору, те да је неопходно ригорозно примјењивање мјера.

Позвао је привреднике да учествују у афирмацији имунизације запослених и становништва.

- Немојте посматрати ситуацију као пад вашег промета. Ваш промет је 100 одсто већи него што би био да сте у лоцкдоwн-у- рекао је Секулић.

Нагласио је да Министарство одавно најављује увођење дигиталног ковид сертификата и ригорознијих мјера за сузбијање пандемије.

Он сматра да би било од значаја да је потребно да се сви укључе у процес афирмације имунизације. Исказао је спремност Министарства здравља и Института за јавно здравље да обезбиједе брзе антигенске тестове за запослене у тржним центрима који имају намјеру да се вакцинишу или су примили једну дозу вакцине.

Позвао је Привредну комору да достави оквиран број таквих радника, како би се увидјело да ли постоје одговарајуће количине тестова за њихово тестирање.

Милена Јоветић, начелница Дирекције за регионални развој Министарства економског развоја истакла је значај Коморе у креирању мјера подршке привреди. Исказала је спремност Министарства да саслуша захтјеве пословне заједнице и да размотри захтјеве за субвенције уколико не дође до ревидирања мјера.

Драган Јањевић, питао је да ли постоји могућност да се мјере ревидирају, на начин да се смањи дозвољени број посјетилаца тржних центара, али без ковид потврда.

- Ово није борба за профит, већ за економски и здравствени опстанак. Помозите нам да опстанемо, дајте нам шансу- апеловао је он.

Како је саопштено из ПКЦГ, на састанку је закључено да будуће мјере морају бити јасно дефинисане уз претходну консултацију са привредом.

- Уколико не дође до ревидирања мјера, потребно је размотрити субвенције зарада за запослене у самоизолацији и обољеле од ковида, као и за оне привредне субјекте којима је мјерама ограничен рад- саопштено је из ПКЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:51