Radnici Željezare / - LAZAR RUžIć
01/07/2022 u 15:37 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnici naredne sedmice očekuju rješenje problema: Daka i država kupiće Željezaru

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana" imovinu fabrike sada nude za 20 miliona eura. Navodno, Davidović će platiti 15, a preostalih pet miliona biće udio Vlade

Turska "Tosjali grupa" spremna je da smanji cijenu za Željezaru "Toščelik" koju su kupili 2012. godine, to su  radnicima te fabrike na sastanku predočili premijer Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović. Željezaru će, najvjerovatnije, preuzeti nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović koji će od ponedjeljka početi pregovore sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) o cijeni električne energije za fabriku.

- Na sastanku nam je saopšteno da je Vlada spremna da uđe u Željezaru u vidu suvlasnika. Daće dio novca koji prevazilazi cijenu po kojoj je Davidović ranije saopštio da može kupiti Željezaru, a kako bude investirao država će izlaziti iz suvlasništva u fabrici - rekao je "Danu" nakon sastanka u Vladi novoizabrani predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović.

Prilikom ranijih razgovora, uz posredovanje ministra Đurovića, predstavnici turskog investitora Željezaru su Davidoviću nudili za 25 miliona eura što je njemu bilo neprihvatljivo. Nikšićki biznismen medijima je tada kazao da fabriku može da kupi za 15 miliona koliko ju je "Toščelik" kupio iz stečaja 2012. godine. Predstavnici "Tosjali grupe" prošle sedmice o prodaji nikšićke fabrike razgovarali su sa ministrom Đurovićem.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana" imovinu fabrike sada nude za 20 miliona eura. Navodno, Davidović će platiti 15, a preostalih pet miliona biće udio Vlade. Međutim, Vujović kaže da im na sastanku nije pominjana nova cijena, osim da je umanjena.

- U postojećoj situaciji nama je najvažnije da problemi sa nikšićkom Željezarom budu riješeni, da fabrika počne sa radom i mi sačuvamo naša radna mjesta. Država je, predočena nam je na sastanku, maksimalno stala i iza nas i iza fabrike i da je praktično sve ovo što bsada rade završetak krize u Željezari i da je Davidović definitivno preuzima fabriku - istakao je Vujović.

Radnici će ipak, poručio je on, i dalje biti u upravnoj zgradi fabrike gdje danonoćno protestuju od 2.juna kada im je uprava "Toščelika" najavila otkaze za 229 zaposlenih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:31