Uvodni sastanak delegacija CBCG i MMF-a / - CBBG
29/01/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radović: Pozitivne trendove u 2023. zabilježili turizam, industrija i trgovina, građevinarstvo u padu

Rast crnogorske ekonomije u 2023. godini, po projekcijama CBCG, iznosio 5,7 odsto, kazala guvernerka CB Irena Radović

"Bankarski sektor je u 2023. godini ostao stabilan, likvidan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan", istakla je guvernerka dr Irena Radović koja je sa saradnicima održala danas uvodni sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Srikant Seshadri, šef Misije MMF-a za Crnu Goru.

Tim MMF-a boravi u Crnoj Gori radi redovnih godišnjih konsultacija po članu IV Statuta ove instutucije.

Riječ je o redovnoj Misiji MMF-a koja najmanje jednom godišnje u zemlji članici prikuplja aktuelne informacije o stanju ekonomije, izgledima i politikama.

Prezentujući predstavnicima MMF-a ključne trendove koji karakterišu makroekonomski ambijent u Crnoj Gori, guvernerka Radović je istakla da je rast crnogorske ekonomije u 2023. godini, po projekcijama CBCG, iznosio 5,7 odsto, čemu je najveći doprinos dalo povećanje privatne potrošnje, potaknuto, između ostalog, prilivom velikog broja nerezidenata i rastom zarada u zemlji.

Pozitivni trendovi u prošloj godini zabilježeni su u sektorima turizma, industrijske proizvodnje i trgovine na malo, dok je, prema podacima za prvih devet mjeseci 2023, sektor građevinarstva zabilježio pad.

- Bankarski sektor je u 2023. godini ostao stabilan, likvidan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan", istakla je guvernerka i dodala da su ključne bilansne pozicije – aktiva banaka, krediti, depoziti i kapital zabilježile rast u odnosu na 2022. godinu. Nekvalitetni krediti su na kraju decembra 2023. godine činili 4,99 dsto ukupnih kredita, što je za 0,72 procentna poena niže u odnosu na 2022. godinu.

- Rad CBCG u narednom periodu biće fokusiran na dalje usaglašavanje nacionalne sa EU regulativom i implementaciju međunarodnih standarda radi očuvanja finansijske stabilnosti zemlje, ali i daljeg snaženja nezavisnosti Centralne banke - istakla je guvernerka Radović.

- Na tom putu, izuzetno cijenimo saradnju sa MMF-om, kroz koju ćemo zajednički prepoznavati i adresirati sve moguće izazove - zaključila je guvernerka i zahvalila se predstavnicima MMF-a na dugodišnjoj pomoći koju ova institucija, kroz preporuke i programe tehničke pomoći, pruža CBCG.

Guvernerka je naglasila i svoju posvećenost inkluziji žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja, odnosno njihovom osnaživanju za ravnopravno učešće u ekonomskom životu i izrazila očekivanje da će se saradnja CBCG i MMF-a u narednom periodu obogatiti i ovim segmentom, budući da "smanjenje rodnog jaza nesporno može doprinijeti snaženju ekonomije i unapređenju kvaliteta života u Crnoj Gori".

Takođe je naglasila da zelena tranzicija i klimatsko finansiranje predstavljaju prioritetne pravce razvoja crnogorskog finansijskog sektora, te bi saradnja sa MMF-om i u ovom segmentu bila od izuzetne koristi za CBCG.

Seshadri je istakao da će cilj predstojećih sastanaka sa predstavnicima CBCG, Vlade i ostalih institucija biti ocjena ekonomskih uslova i strateškog pravca ekonomskih politika Crne Gore u srednjeročnom periodu. Tim MMF-a je zahvalio guvernerki i njenom timu na gostoprimstvu, izrazivši spremnost MMF-a da nastavi sa pružanjem podrške CBCG i Crnoj Gori, u pravcu unapređenja makroekonomske situacije i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Po završetku posjete, misija MMF-a će izdati završnu izjavu sa preliminarnim zaključcima. Detaljniji izvještaj će uslijediti nakon toga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:08