Branko Radulović / - PRINTSCREEN/PZP/FACEBOOK
26/05/2023 u 22:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Nema sektorske reforme niti ekonomije bez pravne države i društva znanja

Crna Gora mora da ima nula deficit budžeta, fiskalnu disciplinu, ukidanje sive ekonomije, stvaranje novih radnih mjesta, da bi mogla da vraća zajmove, istakao je on

Zamjenik predsjednika Pokreta za promjene (PZP) Branko Radulović kazao na konferenciji za novinare da nema sektorske reforme niti ekonomije bez pravne države i društva znanja, te da Crna Gora nema nikakvu dinamiku evropskih integracija jer fondovi EU ne daju novac bez reformi.

- Kada postanemo članica Evropske unije (EU) svi dajemo u zajedničku kesu, ali uzimaju najviše oni koji su nerazvijeni, do 100 puta više nego što su dali, kazao je je Radulović, prenosi portal RTCG.

Radulović je istakao da Crna Gora mora da ima nula deficit budžeta, fiskalnu disciplinu, ukidanje sive ekonomije, stvaranje novih radnih mjesta, da bi mogla da vraća zajmove.

- Ako to ne uradimo, zaduživanje će biti sve skuplje i moramo da upravljamo dugom i da se dogovorimo sa najvećim povjeriocima da ne bismo došli do kolapsa. Mora se stabilizivati fiskalni i finansijski sektor, kazao je Radulović. 

Naveo je da kada je u pitanju tržište novca, Investiciono-razvojni fond (IRF) moramo transformisati u Razvojnu banku koja bi polagala račune Skupštini u upitao gdje su milioni iz IRF. 

Radulović je naveo da se mora napraviti novi investicioni okvir, jer će nove investicije, Razvojna banka, razvojni fond primorati komercijalne banke da ne budu više "zelenaške".

- Poštu napraviti da bude i kreditno-finansijska institucija...Moramo osnovati državno preduzeće, jer firme kao što je Željezara, moraju poslovati kvalitetno. Država se može finansirati od poreza i doprinosa i izmjenom zakonskog okvira manje opteretiti, a više zahvatiti, jazao je Radulović. 

Ističe da u EU, posebno Francuskoj, podržavljavaju se privredni subjekti koji su od posebnog značaja, koji su monopoli.

Smatra da treba pokrenuti veliki investicioni ciklus i Maršalov plan u Crnoj Gori.

- Svaka država ima svoj institut za razvoj ili više instituta, locirao sam ga blizu Univerziteta i pokvarili su moju ideju. Kroz taj institut mi moramo doći do prostornog plana", naveo je i dodao da postojeći predlog Prostornog plana ne valja i da ga je bacio u "korpu za smeće", naveo jeon.

Kako je dodao, bez konkurentne industrije koja će biti u saglasju sa zelenom politikom EU, nema Crnoj Gori napretka.

- Napravio sam studiju dugoročne održivosti Željezare Nikšić. Stalno sam govorio, sudio se sa tajkunima, da ne treba tako da se radi...To što je napravljeno nije bilo u skladu sa naučnom zajednicom u Crnoj Gori. Trebalo je podržaviti, jer Turci nijesu bili iz oblasti proizvodnje čelika, istakao je Radulović. 

Navodi da sa 60 miliona eura ulaganja, dobila bi se željezara kao Štore i Jesenice u Sloveniji, te da možemo napraviti da proizvodimo 50 hiljada tona kovanih čelika i 50 hiljada tona specijalnih čelika.

Radulović ističe da je potrebno objedinjavanje crne metalurgije i metaloprerade u Nikšiću i cijeloj Crnoj Gori, zajedno sa Institutom za crnu metalurgiju, koji je bio "ponos Jugoslavije".

Poručio je da će upotreba čelika i aluminijuma u svijetu ostati "besmrtna" jer njihove osobine i tržišnu vrijednost ne može niko da ugrozi.

Ističe da treba prekinuti "pljačku" crvenog boksita i odgovorne privesti pravdi.

- Crvene boksite treba prerađivati u Nikšiću u obliku glinice, a eksploatisati samo koliko je ekološki prihvatljivo i koliko može u srednji tehnološki sadržaj. Kada je u pitanju zelena energija, radi se pogrešno, kazao je Radulović. 

Ističe da moramo da pomirimo i ekologiju i hidropotencijal.

- Zašto se ne rade nove hidrocentrale u svijetu i EU? Zato što su iskoristili 80 odsto svog potencijala. oni sada rade rekonstrukciju na taj način, ako su protočne da budu reverzibilne...Vodotok Pive najmanje može ugroziti ekosistem, ako napravimo Komarnicu i Pivu 2, a Pivu 1 rekonstruišemo u reverzibilnu, to znači da nema trošenja vode, stalno će biti visok vodostaj, vraćaćemo vodu, imaćemo suficit električne energije, kazao je Radulović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:19