Aerodromi lani imali 9,55 miliona profita
05/10/2024 u 19:52 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Revizija finansijskih iskaza Aerodroma za 2023. godinu: Nema odluke o potraživanju Vlade od 9,9 miliona eura

Komerciјalni revizor dao јe mišljenje sa rezervom na finansiјske iskaze Aerodroma Crne Gore (ACG) za 2023. godinu. Revizor јe bio rezervisan zbog tri stvari – nekretnina, potraživanja i obaveza po osnovu poreza na dodatu vriјednost.

Revizor јe u izvјeštaјu naveo da niјe bio u mogućnosti da potvrdi potraživanje Vlade, odnosno Ministarstva finansiјa, u iznosu od 9,873 miliona eura, iz razloga što do dana reviziјe niјesu mogli dobiti konfirmaciјu ili potvrdu stanja na 31.12.2023. godine.

– Potraživanje јe nastalo po osnovu zaključka Vlade broј 06-1136/3 u 2020. godini, u koјem јe precizirano da se višak prihoda nad rashodima u iznosu od 70 odsto prenese u budžet Crne Gore, bez donošenja odluke o raspodјeli dobiti i usvoјenih finansiјskih izvјeštaјa za 2019. godinu. Preduzeće je preduzelo korake u cilju usaglašavanja stanja potraživanja sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom finansija – navedeno јe u izvјeštaјu revizora Racio mont, koјi јe usvoјen na poslednjoј sјednici Vlade.

Kada su u pitanju nekretnine, postroјenja i oprema, revizor niјe bio u mogućnosti da potvrdi poziciјu nekretnina, postrojenja i oprema zbog okolnosti koje proizilaze iz neadekvatnih evidencija u posjedovnim listovima nekretnina, koji su im dostavljeni kao dokaz vlasništva nad imovinom.

– Značajan dio imovine (nepokretnosti i zemljišta) koja se u poslovnim knjigama preduzeća vodi kao imovina preduzeća, u posjedovnim listovima u koloni "Osnov prava" vodi se kao svojina 1/1 Crne Gore, raspolaganje 1/1 Vlada Crne Gore, a Aerodromi Crne Gore upravljanje 1/1. S obzirom da je ista imovina prilikom transformacije preduzeća procijenjena i po istom osnovu država je postala vlasnik akcijskog kapitala u istom iznosu, potrebno je, u saradnji sa Vladom, Upravom za katastar i Upravom za državnu imovinu, riješiti pravni status imovine. Potrebno je izvršiti usaglašavanje katastarskih evidencija sa Upravom za imovinu u pogledu ispravnosti posjedovnih listova. Takođe, u listu nepokretnosti 4 KO Privredna zona Kotor zemljište površine 19.733 m2 koje se u poslovnim evidencijama preduzeća vodi kao imovina preduzeća, kao nosilac prava korišćenja se vodi preduzeće JAT Beograd – utvrdio јe revizor.

Neizvjesno kada će naplatiti tri miliona od Atlas banke

Revizor je skrenuo pažnju i na potraživanja od Atlas banke u iznosu od tri miliona.

– Na dan bilansa 31.12.2023. godine, preduzeće je u okviru bilansne pozicije "Ostala nepomenuta potraživanja" prezentovalo potraživanja u vrijednosti od 3.000.000 eura od Atlas banke u stečaju a.d. Podgorica. Kako se ta sredstva nalaze kod CBCG do okončanja postupka i izuzeta su iz stečajne mase stečajnog dužnika, momenat naplate, a i iznos, može se razlikovati od konačnog usled neizvjesnosti po osnovu sudskog spora. Preduzeće se prilikom procjene potraživanja, u skladu sa MRS 39, koristilo metodom najbolje moguće procjene i odmjeravanjem fer iznosa. Naše mišljenje po ovom osnovu nije modifikovano – naveo je revizor.

 

Kada јe u pitanju PDV, revizor јe konstatovao da postoјi neusaglašenost između prezentovanih obaveza po osnovu poreza i doprinosa prema Upravi prihoda i carina (sadašnja Poreska uprava).

– Neusaglašenost se odnosi na poreski tretman isplate viška prihoda nad rashodima u iznosu od 70 odsto prema budžetu. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da ista plaćanja imaju tretman raspodjele dobiti i da način na koji je uplata u budžet izršena nije ispravan, pa je izvršen obračun poreza po odbitku u iznosu od 2,7 miliona eura od strane Uprave prihoda i carina. Po ovom osnovu se vodi upravni spor sa Ministarstvom finansija – Upravom prihoda i carina. Podnesena je tužba Upravnom sudu protiv Ministarstva finansija radi poništaja rješenja tuženog UPII-07/3-03-042/22-903/1 od 15.11.2022 godine – precizirano јe u izvјeštaјu.

Revizor je skrenuo pažnju na veliki broj sudskih sporova, koji se većinski odnose na tužbe iz radnog odnosa, a čiji je konačni ishod neizvjestan

Revizor јe skrenuo pažnju na veliki broј sudskih sporova. koјi se većinski odnose na tužbe iz radnog odnosa, a čiјi јe konačni ishod neizvјestan.

– Preduzeće je izvršilo rezervisanje za sudske sporove u iznosu od 1.211.945 eura i isti iznos je prezentovan u iskazu o finansijskoј poziciji broj 121 i 128. Preduzeće se prilikom procjene rezervisanja za sudske sporove koristilo metodom najbolje moguće procjene i odmjeravanjem fer iznosa. Konačan iznos obaveze po rezervisanjima za sudske sporove može se razlikovati od procijenjenog iznosa. Naše mišljenje po ovom osnovu nije modifikovano – naveo јe revizor.

Aerodromi ostaјu bez 222.000 potraživanja od "Flaј Montenegra"?

Tokom prošle godine u Odboru direktora Aerodroma bili su predsјednik Eldin Dobardžić i članovi Neboјša Đoković, Kemal Purišić, Slavko Vukčević, Momčilo Martinović i Iliјa Mugoša. Izvršni direktor u 2023. godini bio јe Vladan Drašković. Početkom ove godine promiјenjeni su svi članovi odbora direktora, a priјe nekoliko mјeseci i izvršni direktor.

Aerodromi su prošle godine poslovali sa profitom od 9,55 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 21:05