/ SVETI STEFAN/FOTO: ŽANA BOJANIĆ
01/08/2023 u 14:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rok za izmirivanje zakupnine kraj avgusta

Zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u prošloj godini, kao ni fakturisani iznos za indeksaciju, navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica Odbora direktora Milica Kažanegra

Odbor direktora budvanske kompanije Sveti Stefan hoteli dao je zakupcu Adriatic Properties-u rok do kraja mjeseca za izmirivanje zakupnine, a u suprotom će, kako su najavili, razmotriti više modaliteta, između ostalog i raskid ugovora.

Iz kompanije su saopštili da su, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalaze, održali hitnu sjednicu Odbora direktora, na kojoj su usvojeni određeni zaključci i konstatovana neophodnost da oni budu predočeni najvažnijim institucijama u Crnoj Gori kao i javnosti.

Kako su objasnili, kompanija Sveti Stefan hoteli sve svoje poslovne prihode ostvaruje jedino od izdavanja cjelokupne imovine Adriatic Properties-u.

- Međutim, zakupac od početka godine nije platio niti jednu fakturu ispostavljenu u ovoj godini. Takođe, zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cjelosti prema dostavljenim fakturama za sva četiri kvartala u prošloj godini, kao ni fakturisani iznos za indeksaciju, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom- navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica Odbora direktora Milica Kažanegra.

Neplaćanjem faktura, kompanija Sveti Stefan hoteli, kako tvrde, ne ostvaruje nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjava isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u prethodnom periodu.

- Kako ove rezerve likvidnosti nijesu velike, kompanija, počev od 1. januara naredne godine, neće biti u mogućnosti da plaća svoje obaveze, koje u najvećem dijelu čine poreske obaveze ka lokalnoj samoupravi i državi- upozorili su iz kompanije.

Oni su naglasili i da se pred Arbitražnim sudom u Londonu vode dva postupka i da u ovom momentu nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka kompanija biti u obavezi da izdvoji novčanih sredstava za troškove Arbitražnog suda.

Iz kompanije su naveli niz činjenica, između ostalog da je likvidnost kompanije koja je u većinskom vlasništvu Vlade, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Zavoda za zapošljavanje dovedena u pitanje i da od 1. januara neće imati sredstva za poslovanje, zatim postojanje neizvjesnosti po pitanju plaćanja troškova arbitražnih postupaka, kao i da hotel Sveti Stefan nije otvoren već tri godine.

- Stoga je Odbor direktora odlučio da se kraj avgusta uzme kao krajnji rok za izmirivanje zakupnine. U suprotnom biće inicirano održavanje vanredne Skupštine akcionara, na kojoj će akcionari odlučiti da li će se ugovor o zakupu raskinuti u skladu sa zakonom i pozitivno pravnim propisima, ili eventualno predložiti neke druge modalitete- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:22