Darko Savović / - PES
19/07/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Savović: Zahvaljujući “Evropi sad 2” prva plata nakon studija biće najmanje 800 eura

Prepoznajući značaj perioda prelaska iz obrazovnog sistema na tržište rada za sazrijevanje mladih i njihov budući progres, povećanje minimalnih plata na 600 i 800, eura zavisno od nivoa obrazovanja, olakšaće mladima prilagođavanje prvim profesionalnim radnim iskustvima, kazao je Darko Savović, potpredsjednik Mladih Evrope.

Realizacijom nove fiskalne strategije i integrisanjem programa “Evropa sad 2”, 44. Vlada Crne Gore nastavlja sa postepenom izgradnjom sistema koji će omogućiti mladima da svoju budućnost vežu za našu državu.

- Ovom reformom obezbijeđeno je da prva plata svršenog visokoškolca, nakon programa stručnog osposobljavanja, bude najmanje 800 eura, što je za 77% više od dosadašnijh 450 eura - kazao je Savović.

Istakao je da 44. Vlada brine o budućnosti društva i države, pokazuje i lansiranje pilot projekta Evropske unije “Garancije za mlade”, koji će mladima omogućiti uspješniji početak radnog iskustva nakon završetka obrazovanja.

- Ovaj program, koji se više od 10 godina primjenjuje u članicama EU, mladima omogućava pronalazak posla ili nastavak edukacije u periodu od 4 mjeseca nakon završetka obrazovanja ili prestanka radnog odnosa.

Dio radnika prevaren, umјesto obećanog rasta zarade od 25 odsto, dobili povećanje od 6 odsto

Kako bismo dodatno proširili benefite “Evrope sad 2” za omladinu Crne Gore, Mladi Evrope će uskoro pokrenuti inicijativu unapređenja programa stručnog osposobljavanja kojim će se uslovi rada pripravnika značajno poboljšati. Vjerujući da djela govore više nego riječi i da se borba protiv “odliva mozgova” može voditi samo konkretnim stvarima, Mladi Evrope pozdravljaju činjenicu da će se “Evropa sad 2” implementirati mjesec dana prije predviđenog roka - istakao je Savović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:37