Ilustracija / Shutterstock
20/01/2024 u 19:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sedam najrizičnijih mjesta na kojima možete koristiti karticu

Izuzetno je važno znati gdje su rizici kako biste se bolje zaštitili od onih koji pokušavaju ukrasti vaše informacije

Prevara s kreditnim karticama postala je stalna i sveprisutna prijetnja. Zato je izuzetno važno znati gdje su rizici kako biste se bolje zaštitili od onih koji pokušavaju ukrasti vaše informacije.

Ovo je sedam najrizičnijih mjesta na kojima možete koristiti karticu:

1. Bankomati

Kradljivci već godinama prikupljaju informacije s debitnih i kreditnih kartica skidanjem podataka s bankomata, a inovacija čip kartica djelimično je razvijena kako bi se riješio taj rizik, piše GOBankingRates.

Međutim, kako napreduje industrija kreditnih kartica, kradljivci se prilagođavaju.

2. Benzinske pumpe

Benzinske pumpe su raj za kradljivce kreditnih kartica jer imaju veliki broj korisnika i nerijetko, minimalan nazor.

Kao rezultat toga, kradljivci imaju obilje prilika za postavljanje uređaja za skidanje podataka, tzv. skimmera i malih kamera koje snimaju PIN-ove.

3. Ulični prodavači

Iako postoji mnogo pouzdanih uličnih prodavača koji pošteno zarađuju, mogu se pojaviti i lopovi koji se predstavljaju kao takvi prodavci.

Na festivalima, sajmovima, koncertima i drugim događajima, posjetioci ponekad ne znaju da li je prodavac pouzdan ili koristi uređaj za skidanje podataka s kartice.

4. Restorani

Iako neki restorani sada provlače vašu karticu na vidljivom mjestu, mnogi još uvijek obrađuju kartice u zadnjem dijelu prostorije, van vašeg vidokruga.

Ako je konobar neetičan, mogao bi provući vašu karticu kroz uređaj za skidanje podataka i naplatiti više od vašeg obroka.

5. Trgovački lanci

Veliki trgovački lanci mogu izgledati kao sigurnija mjesta za korišćenje kartice jer imaju više resursa za ulaganje u sigurnost.

Međutim, veliki broj ljudi koji provlače svoje kartice na ovim mjestima čini ih posebno privlačnim mjetama za kradljivce, a neki su uspeli proći kroz postojeće sigurnosne mjere.

6. Onlajn trgovine

Internet transakcija može izložiti informacije o vašoj kreditnoj kartici na više mjesta.

Informacije mogu biti ukradene od zlonamernog softvera na vašem uređaju, osobe koja presreće prenos ili kao posljedica curenja podataka od trgovca s kojim vršite transakciju.

7. Bilo koje mjesto koje pohranjuje vaše informacije

Rizik od krađe kreditne kartice ne završava se kada povučete karticu. Svako poslovanje koje pohranjuje broj vaše kreditne kartice moglo bi doživeti curenje podataka tokom kojeg haker dobija pristup informacijama s vaše kartice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:57