Дамир Шеховић / - СД
13/05/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: СД предлаже нулту стопу ПДВ на хљеб, да би пекари снизили његову цијену

- Вјерујем да ћемо овај закон, који је у интересу свих, а посебно оних грађана са најнижим нивоом дохотка, консензусом усвојити у Скупштини - навео је он

Посланици СД-а су данас предложили измјене и допуне Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ), којим се умјесто досадашње стопе од 7% предвиђа нулта стопа ПДВ-а на хљеб, а све са циљем стварања одрживих претпоставки за нижу продајну цијену ове основне прехрамбене намирнице. То је саопштио предсједник СД Дамир Шеховић.

 - Једини одржив начин за смањење цијене хљеба, које не би ишло на терет пекарске индустрије, јер је иста већ веома оптерећена високим цијенама брашна и енергената, јесте смањење ПДВ-а на хљеб са садашњих 7% на 0%. На тај начин се такође амортизује евентуално ново поскупљење, уколико би се наставио тренд раста цијена брашна и житарица на домаћем, односно међународном тржишту. Стога вјерујем да ћемо овај закон, који је у интересу свих, а посебно оних грађана са најнижим нивоом дохотка, консензусом усвојити у Скупштини, чиме бисмо показати одговоран однос према више него сложеној економској ситуацији у нашој држави, која се најбоље огледа у драстичном расту цијена основних животних намирница, који у појединим случајевима износи и до 75 одсто“, казао је Шеховић.

Како додаје, недавно смањење стопе ПДВ-а на брашно и уље добијено од сунцокрета (са 7% на 0%), као и на со (са 21% на 7%), са роком важења до 31. децембра 2022. године, по реакцијама из пекарске индустрије, не утиче на смањење цијене хљеба, будући да су пекарима трошкови суштински остали исти, јер, како тврде, сада они неће плаћати ПДВ на брашно, али неће ни имати право на повраћај ПДВ-а, док ће трговци имати исте трошкове као и до сада.

 - Одбор пољопривреде и прехрамбене индустрије Привредне коморе је раније предлагао Влади и Скупштини, рјешење које је идентично СД-овом, тврдећи да је увођење нулте стопе ПДВ-а на хљеб основни предуслов за смањење његове цијене - закључује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:59