Željezara / foto: Željko Šapurić, Dan
19/08/2024 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sindikat zabrinjava proces zakupa proizvodnih pogona Željezare

Sindikalna organizacija EPCG – Željezara Nikšić i Unija slobodnih sindikata (USSCG) sa velikom zabrinutošću, kako su rekli njeni predstavnici, prate proces zakupa proizvodnih pogona Željezare Nikšić.

Iz tih sindikalnih organizacije je saopšteno da od procesa zakupa zaposleni u EPCG – Željezara Nikšić, ali i ukupna javnost, konačno očekuju kraj agonije te nekada renomirane fabrike i kvalitetno rješenje za početak oporavka crnogorske privrede.

- Međutim, zabrinjavajuća je tajnost postupka koja prati cijeli proces nakon okončanja javnog poziva i zaključivanja ugovora o zakupu sa 8B Capital S.A. Lugano koji je potpisan 26. jula. Naime, tek poslije 20 dana od potpisivanja, nakon brojnih pisanih i usmenih obraćanja, Sindikalna organizacija EPCG – Željezara Nikšić dobila je na upoznavanje tekst ugovora o zakupu - navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je prvo i suštinsko pitanje zbog čega predstavnici Sindikalne organizacije nijesu bili uključeni u ovaj proces, koji za njih i njihove porodice predstavlja egzistencijalno pitanje, kada poslodavca na to obavezuje Zakon o radu.

- Zakon propisuje da su poslodavac prethodnik i poslodavac sljedbenik, u ovom slučaju zakupodavac i zakupac, dužni da, najkasnije 30 dana prije promjene statusa kod poslodavca, obavijeste sindikat kod poslodavca o datumu promjene poslodavca, razlozima za promjenu poslodavca, pravnim, ekonomskim i socijalnim posljedicama promjene poslodavca za zaposlene i svim predviđenim mjerama u pogledu zaposlenih čiji se ugovori o radu prenose - navodi se u saopštenju.

Iz sindikata smatraju da je upravo njihovo izostavljanje iz tog procesa razlog što se predmetni ugovor o zakupu samo periferno, sa dva kratka pasusa, bavio pitanjem 280 zaposlenih u EPCG – Željezari Nikšić, koji nemaju odgovore na brojna pitanja, a koja pitanja su morala biti precizno definisana ugovorom.

- Tako iz ugovora o zakupu saznajemo da će zakupac u prvom mjesecu primiti 25 zaposlenih EPCG – Željezare Nikšić, a u preostalih pet mjeseci još po 25 zaposlenih, te da je 150 konačan broj zaposlenih koje po ugovoru mora da preuzme. Koliko se „ozbiljno“ ugovor o zakupu bavio statusom zaposlenih najbolje govori konstatacija iz ugovora da će „ugovorne strane razgovarati i dogovarati aranžmane u vezi sa angažovanjem radnika fabrike od zakupca“?! Nije valjda da se ponavlja točak istorije kada je u pitanju privatizacija Željezare - dodaje se u saopštenju.

8B Capital jedini ponuđač za zakup pogona Željezare

Ugovorom, kako su naveli, nije precizirano kakav je status, koja su prava i pod kojim uslovima zaposleni EPCG – Željezara Nikšić prelaze kod zakupca. Takođe, nije precizirano šta se dešava i kakav je status 130 zaposlenih EPCG – Željezare Nikšić koje zakupac nije obavezan da preuzme, ako znamo da se izdaju u zakup sva proizvodna postrojenja, mašine i prateća oprema Željezare.

- Takav odnos prema egzistenciji zaposlenih je krajnje nedopustiv. Nećemo dozvoliti realizaciju bilo kakvog pravnog posla sa imovinom Željezare dok ne budemo imali kristalno jasnu sliku o garanciji radnog statusa svih trenutno zaposlenih u EPCG – Željezara Nikšić. To je razlog zbog čega će Sindikalna organizacija, prije preduzimanja bilo kakvih aktivnosti, zahtijevati hitan prijem kod ministra energetike, Saše Mujovića, kako bi razjasnili ovo suštinsko pitanje - navodi se u saopštenju.

Sindikalna organizacija se, kako su precizirali, nije oglašavala tokom cijelog postupka po javnom pozivu za izdavanje u zakup Željezare, kako ne bi na bilo koji način ometala taj postupak i iskreno vjerujući u obećanje svih ključnih činilaca da je prioritet svih prioriteta očuvanje Fabrike i statusa svih zaposlenih u njoj.

- U svakom slučaju zaposleni u EPCG – Željezara Nikšić nemaju drugog izbora osim da se grčevito bore i izbore za očuvanje Fabrike i svojih radnih mjesta. Ni zbog zaposlenih, kao ni zbog početka oporavka crnogorske privrede, ne smijemo dozvoliti novo posrnuće Željezare - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:22