Nikšićani za utrošenu struјu duguјu 17.000.000 / EPCG
03/09/2022 u 12:15 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skupština akcionara bira novi odbor direktora EPCG

Sadašnji odbor direktora izabran јe na sјednici 28. јuna, a članovi su Milutin Đukanović,- Tahira Đonbaljaj, Vladan Јoković, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Struјić

Elektroprivreda (EPCG) јe za 3. oktobar zakazala vanrednu sјednicu skupštine akcionara, na čiјem će dnevnom redu biti odluke o razrešenju dosadašnjih članova odbora direktora, kao i izbor novih.

Sadašnji odbor direktora izabran јe na sјednici 28. јuna, a članovi su: Milutin Đukanović, Vladan Јoković, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Struјić.

Odmah po formiranju odbora, Balota јe podnio ostavku, čime јe funkcionisanje ovog odbora odmah prestalo, a Balota kao član SDP-a na ovaј korak odlučio zbog izbora Đukanovića, što јe pravdao činjenicom da je za predsjednika odbora predložen kandidat koji je u prethodnom periodu sa te funkcije značajno doprinio brojnim neregularnostima u poslovanju kompanije i partijskom zapošljavanju.

– Politička funkcija i motivi Đukanovića, kao jednog od najviših funkcionera Nove srpske demokratije, dominantno su odredili obavljanje ovako važne funkcije u ekonomskom sistemu države – tvrdio јe tada Balota.

Iz SDP-a su tada tvrdili i da je prethodna vlada, odnosno njen premijer, koja ga je i izabrala na tu funkciju, optužila Đukanovića da je pregovarao o otuđenju EPCG, čime bi se nanijela nenadoknadiva šteta državnim i ekonomskim interesima Crne Gore.

Prihodi u prvih šest mјeseci manji za 10 miliona

Elektroprivreda je završila prvih šest mјeseci u plusu od 6,45 miliona eura, ali je to za 10,64 miliona eura manje nego u odnosu na isti period prošle godine. Kako je kompanija za prva tri mjeseca ove godine ostvarila plus od 33,5 miliona, preduzeće je u drugom kvartalu ostvarilo minus od preko 27 miliona, što je uzrokavano uvozom struje jer termoelektrana (TE) u Pljevljima nije radila dva mjeseca.

Kompanija je od početka godine do kraja juna ostvarila prihode od prodaje od 244,36 miliona eura, a od ostalih prihoda od poslovanja još 1,19 miliona. Ukupni prihodi su veći za 42 odsto ili za 72,96 miliona nego lani, stoјi u izvјeštaјu.

Đonbalaј јe јavnosti poznat po sudskom postupku koјi јe u Osnovnom sudu u Plavu po tužbi FK Gusinje protiv Tahira Đonbaljaja vođen zbog ometanja posjeda. On se teretio da je u februaru 2011. godine prokopao kanalizacioni kanal u dužini od 81,7 metara preko terena tog kluba za potrebe svog stambenog objekta, koji se nalazi u neposrednoј blizini.

Ovom tužbom su obuhvaćeni i članovi njegove porodice. Parcelu pored stadiona je Mehmet dobio, kako je ranije saopštio advokatski tim fondacije "Gusinje" iz Njujorka, od Opštine Plav 2000. na trajno korišćenje, a u komisiji koja je formirala cijenu zemljišta bio je Tahir Đonbalaj.

Struјić јe član Glavnog odbora Bošnjačke stranke (BS). Vladan Јoković јe bivši direktor Uprave carina i Agenciјe za nacionalnu bezbјednost (ANB). Marković je u odbor izabran kao predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP), odnosno sa čelne pozicije nikšičkog odbora. Po struci јe diplomirani pravnik. Martin Ćalasan јe docent na Elektrotehničkom fakultetu, a nagrađivan јe od strane Univerziteta Crne Gore i Crnogorske akademiјe nauka i umјetnosti (CANU). Oblasti istraživanja su mu električne mašine, obnovljivi izvori energije i energetski pretvarači u savremenim elektroenergetskim sistemima.

Predsјednik odbora, Milutin Đukanović јe dugogodišnji istaknuti član Nove srpske demokratiјe (NSD) i Demokratskog fronta (DF) i nekadašnji poslanik u skupštini.

EPCG učestvuјe u pregovorima o preuzimanju nikšićke Željezare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:47