/ Фото: МФСС
10/03/2022 u 20:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајићев ресор: Могућ повраћај дијела плаћене акцизе, уз смањење акцизе на гориво

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) је, на данашњем састанку са представницима Одбора за такси превоз у Унији послодаваца (УПЦГ) и Струковног синдиката таксиста при Унији слободних синдиката (УСС) понудило рјешења из своје надлежности за подршку тој дјелатности, да би им се помогло и у крајњем заштитио стандард грађана.

Представници Министарства, на челу са министром Милојком Спајићем, како су саопштили, указали су да је МФСС већ предложило да “Влада може одлуком да смањи акцизу на гориво до 20 одсто усљед поремећаја на тржишту”. 

За то је потребно, усвајање измјена и допуна Закона о акцизама у Скупштини Црне Горе.

Могуће је и амандманско дјеловање за додатно смањење акцизе на гориво у проценту изнад 20 одсто јер је, додају из МФФС, у међувремену, “погоршана ситуација на тржишту”.

- Наглашено је да ће МФСС, након анализе ефеката, доставити и амандман на предложене измјене закона да би се прописала могућност повраћаја дијела плаћене акцизе за набавку моторног горива у индустријске и комерцијалне сврхе за дјелатност такси превоза, у одређеном проценту од оствареног промета по том основу- наводе из Министарства.

То је додатно привремено рјешење МФСС-а, истичу из ресора, с обзиром да то “није пракса и прописано директивом ЕУ, која регулише област акцизе на енергенте”.

- Обезбиједићемо тај додатни бенефит за све фискализоване такси превознике, а већ разматрамо смањење акцизе на гориво преко 20 одсто, с обзиром да су се околности промијениле. Представници синдиката и послодаваца у Социјалном савјету дали су подршку програму реформи “Европа сад!”. Сада је посебно видљиво, усљед глобалних поремећаја на тржишту због којих расту цијене у Црној Гори, колико је важно што је држава смањењем пореског оптерећења на зараде омогућила да се повећају плата, посебно минимална са 250 на 450 еура да би грађани спремније дочекали ове ударе- истакао је Спајић.

Спајић је додао да држава свеобухватним мјерама свих надлежних, које сада захтијева нова криза у свијету,” треба да одговори на све изазове, уз партнерски однос са привредом и синдикатима”.

- Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о акцизама су прецизирани докази који би купци гасних уља, односно такси превозници, били дужни да поднесу надлежном царинском органу. Kључни су докази о регистрацији за обављање дјелатности такси превоза, о пријављеним приходима пореском органу за претходну годину, достављање податка о оствареном промету на основу којег се тражи повраћај и фискализовани рачун - додају из МФФС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:12