Rakčević i Spajić / - FOTO: D.MILAčIć
21/06/2024 u 10:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada i Rakčević daju osam miliona za deblokadu računa Instituta

Vlada i manjinski akcionar Žarko Rakčević dogovorili da daju po četiri miliona eura kako bi se odblokrao račun Instituta Dr Simo Milošević u Igalu.

- Pronašli smo rješenje za deblokadu računa, ali smo nacrtali i mapu kako da izadjemo iz situacije. Država će zajedno sa Rakčevićem učestvovati 50 posto naprema 50 posto u deblokadi računa. To se odnosi na dug koji se odnosi na Jugobanku. Rakčević će to da odradi kroz jednu pozajmicu, kratkoročnu i bezkamatnu, i hvala mu na tome. Na taj način ćemo omogućiti da se deblokada računa desi - istakao je Spajić. 
Rakčević će dati četiri miliona koje će Vlada vratiti za šest mjeseci, odnosno kada bude usvojen plan restruktuiranja.
Rakčević je rekao da ne želi da Institut ide u stečaj.
- Mi smo dali pet opcija zasnovanih na našim zakonima. Veliki dio nije bio prihvatljiv kolegama iz Vlade. Otkup akcija za nas je bio posljednja varijanta. Nije sporna cijena, oko toga smo se usaglasili, nego nismo željeli da čekamo šest mjeseci- rekao je Rakčević.
On je istakao da su tražili obezbjeđenje da će im se sredstava od pozajmice vratiti nakon šest mjeseci.
- Želimo da zaštitimo naše interese, ali nam je stalo da Institut ostane na raspolaganju građanima. Prihvatili smo da novac koji je potreban za deblokadu računa podijelimo. Plan restrukturiranja očekujemo u januaru kada će se znati u kojem obliku će Institut nastaviti za živi- kazao je Rakčević.
Premijer je zamolio zaposlene da imaju strpljenja dok se ne napravi plan restrukturiranja.
- Ovo je jedini legalan način, blizu smo rješenja ove agonije. Razumijemo radnike, neizvjesnot će biti gotovo. pokušali smo sve, ovo je jedino legalno rješenje. Zaposleni će primati zarade od momenta kada odblokiramo račun, neće morati da brinu za svoja radna mjesta u budućnosti- kazao je premijer.
On je istakao da je prvi korak procjena imovine Instituta, nakon čega se može pristupiti proceduri pozajmice.
- To bi trebalo da bude za nekim petaestak dana- rekao je Spajić.
Premijer je odgovarajući na pitanje Dana o mogućoj novoj blokadi računa, rekao da nikakve garancije ne postoje.
- To ne možemo da kontrolišemo, razumijemo ih, ali mi kao država nemamo zakonsku varijantu da im uplatimo taj novac. Oni mogu likvidarati preduzeće, ali bi ih zamolio da to ne čine dok se ne napravi plan restruriranja- kazao je Spajić.
Premijer je rekao da je dio rješenja i povećanje cijene koju Fond za zdravstvo plaća građanima za liječenje u Institutu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. septembar 2024 04:36