MILOJKO SPAJIĆ / - FOTO: TVITER
12/06/2024 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić: U ponedjeljak stiže poznati njemački turoperator

Da Crna Gora ima brojne potencijale u koje vrijedi ulagati, ocjena je njemačkih privrednika na sastanku s premijerom Milojkom Spajićem drugog dana Ekonomskog foruma u Berlinu. Već u ponedjeljak u Crnu Goru stiže poznati njemački turoperator, najavio je premijer koji je njemačke privrednike upoznao sa reformama koje su preduzete u Crnoj Gori.

Crna Gora ponovo je na pravom putu, kaže poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Tilman Kuban, koji se na ekonomskom forumu sastao s premijerom Milojkom Spajićem.

- Crna Gora ponovo je predvodnik zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, zato tražimo nove ideje kako bi njemačke investitore doveli u Crnu Goru. Zato ću uskoro posjetiti vašu zemlju kako bi detaljnije razmotrili određene projekte - kaže za TVCG Tilman Kuban, šef poslanika CDU-a.

Upravo su investicije, jačanje konkurentnosti, smanjenje birokratskih procedura kako bi se ubrzao ekonomski rast teme o kojima su razgovarali njemački privrednici i političari na dvodnevnom forumu.

Namjera je, kažu, podstaći privredu i trenutno 20 kompanija planira investicije vrijedne 80 milijardi eura. Mogućnost za investiranje vide i u Crnoj Gori.

- Veliko je interesovanje za ono što je imao da kaže premijer Spajić, da čujemo koje su reforme preduzete i dobre primjere koji su primjenjeni u Crnoj Gori za podsticaj privrede. Naša biznis elita veoma je zainteresovana za ono što Crna Gora može da ponudi, posebno u oblasti turizma, infrastrukture, ali i industrije -ističe Ton Simon Štajnbrik član Ekonomskog foruma CDU, prenosi portal RTCG.

Turizam je važna oblast jer je Crna Gora zemlja s divnom prirodom i dobro bi bilo da se, zajedno sa susjednim zemljama okrene održivom razvoju. Siguran sam da bi Crna Gora u budućnosti mogla da obezbijedi dovoljno energije za region i šire. Naravno, tu su i bankarski sektor i finansije, ističe FRENK Šajdig, DZ banke Njemačke.

- Crna Gora bi od zemlje koja zavisi od električne energije i fosilnih goriva mogla da postane veliki proizvođač čistih izvora energije i to bi bio dobar scenario za vašu zemlju, jer bi bili konkurentni - ističe Johen Vermut, Fond za zelenu tranziciju.

To očekuje i premijer Spajić koji je njemačkim privrednicima predočio zašto bi Crna Gora trebalo da bude zemlja sa kojom vrijedi sarađivati. Među njima je i poznati njemački turoperator.

- Glavna poruka je da Crna Gora je najbliža ulaz u EU, da koristi euro, da je NATO članica, da je bezbjedno, da imamo sjajnu klimu, sjajnu prirodu, sjajne ljude, imamo poreski sistem koji je jako dobar i koji preferira ljude koji dođu da zaposle i da ostanu tu na dugi rok. Imamo direktora TUI-a koji će doći sljedeći ponedjeljak u Crnu Goru odmah poslije naše prezentacije. Imamo još 3-4 kompanije koje će takođe biti u Crnoj Gori do kraja juna, tako da očekujemo njemačku privredu da se aktivira kod nas - kazao je Spajić za TVCG.

Premijer Milojko Spajić sjutra će biti glavni govornik na godišnjem prijemu odbora njemačke privrede za istočnu Evropu, koji okuplja više od 150 predstavnika njemačkih državnih institucija, privrednika i članove diplomatskog kora.

Teme su veoma važne za Crnu Goru, evropske integracije, regionalna saradnja i 10 godina berlinskog procesa.

Spajić: Belgijski premijer daje sve od sebe da Crna Gora dobije IBAR do kraja juna

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:43