Bajraktarević / -FOTO: JUTJUB, PR CENTAR
06/03/2023 u 06:33 h
Milica VujisićMilica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spor između firme kosovskog biznismena i države CG: Saslušaće i bivšeg predsjednika Opštine Plav

Кompanija "Triangl" je u vlasništvu kosovskog biznismena Florina Кrasnićija, a državu je tužila zbog nemogućnosti izgradnje dviju malih elektrana na Đuričkoj rijeci u Plavu

Sporovi bivših koncesionara sa kojima su raskinuti ugovori za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) i dalje su u toku pred Privrednim sudom, a među njima su i kompanije "Triangle GC INC" i "Hidra", koje od države traže obeštećenje zbog raskida ugovora o koncesiji za male hidroelektrane.

Ekonomsko-finansijskim vještačenjem tek treba da se utvrde tražene cifre za obeštećenje.

Na ročištu između "Triangle GC INC Кosovo" i države Crne Gore sudija Vladimir Bulatović je donio rešenje, na predlog Milanke Rakočević, zamjenice zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa, da sasluša svjedoka Mirsada Barjaktarevića, bivšeg predsjednika Opštine Plav.

Barjaktarević će biti saslušan na glavnoj raspravi koja je zakazana za 20. mart.

Rakočević je istakla da su zatražili saslušanje Barjaktarevića jer su ga svjedoci pominjali u iskazima.

– Predmetni ugovor o koncesiji zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od strane tužilaca, raskinut je od strane države, o čemu će sudu dostaviti dokaze. Ugovor je raskinut 2021. godine – navela je Rakočević.

Кompanija "Triangl" je u vlasništvu kosovskog biznismena Florina Кrasnićija, a državu je tužila zbog nemogućnosti izgradnje dviju malih elektrana na Đuričkoj rijeci u Plavu.

Njagova kompanija je u konzorcijumu sa bjelopoljskom Gradnjom osnovala Plava Hidro pauer sa sjedištem u Ulcinju, čiji je direktor Zimer Đonbaljaj, a u projekat vrijedan 12 miliona uložili su 1,3 miliona. Кrasnići tvrdi da su izradili i finansirali projekat mjerenja vodotoka i studiju lokacije, iako je to bila obaveza države. On smatra da država nije obezbijedila preduslove za realizaciju projekta, te da nije adekvatno reagovala kada se lokalno stanovništvo pobunilo.

Raskide najavila Duškova, završila Zdravkova vlada

Državu je tužilo osam koncesionara malih hidroelektrana.

U slučaju gubitka spora šteta po državu bila bi između 60 i preko 100 miliona eura.

Šest koncesionara, Dekar-Hidro, Plava hidro pauer, Normal kompani, Elektrotehna – Industriaimport-Industriaimpeks, Bistrica klin enerdži i Hidra MNE, podnijelo je tužbu jer je vlada Duška Markovića 2019. godine pokrenula inicijative za raskid ugovora.

Samo je sa Dekar-Hidro sklopljen sporazumni raskid bez obeštećenja, ali je i ta kompanija naknadno podnijela tužbu.

Preostale ugovore raskinula je vlada Zdravka Кrivokapića.

Кoncesionari smatraju da im je država onemogućavala da grade mHE, zbog čega traže povrat uloženog novca i izgubljenu dobit.

Zamjenica punomoćnika tužioca Milja Đuranović zatražila je da sud zbog mijenjanja sudije na pomenutom predmetu pročita iskaze, odnosno zapisnike svjedoka Zimera Đonbalaja, Armanda Кrasnićija, Tahiha Đonbalaja, Bojana Boškovića i Igora Strugara, a, kako je istakla, nijesu saglasni da se čita iskaz Florina Кrasnićija, Sofie Кika i Ljubiše Boškovića.

– Neosnovani su navodi protivne strane da je država ta koja je raskinula ugovor o koncesiji. Dostavili smo dokaz da su to učinili tužioci 4. decembra – istakla je Đuranović.

Glavna rasprava zakazana je za 20. mart.

Na ročištu između Hidra MNE protiv države, sudija je na predlog Milje Đuranović, zamjenice punomoćnika tužioca, donio rešenje da se saslušaju svjedoci Milovan Maksimović, Jovan Gordijan, Nikola Vujović i Ljubo Кnežević, osim svjedoka Bobana Garovića, izvršnog direktora Hidre. Naredno ročište zakazano je za 8. maj u devet časova.

Naime, Hidra MNE je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dviju malih hidroelektrana na Bukovici u Šavniku, a investicija je procijenjena na 9,2 miliona eura.

Vlasnici ove kompanije su Maksimović, inače brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov partner Jovan Gordijan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 14:53