/ - AERODROM TIVAT
19/01/2024 u 18:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uskoković za "Dan": Francuzi hoće koncesiјu za aerodrome, ali pod drugačiјim uslovima

Finansijski uslovi tendera koji su bili aktuelni 2019. godine danas su drugačiji zbog inflatornih kretanja i vjerovatno će biti predmet diskusije i rasprave jer su se globalne ekonomske prilike u svijetu znatno promijenile, kazao јe Uskoković i dodao da su Francuzi i dalje zainteresovani za koncesiјu za aerodrome

Aeroport de Pari, većinski vlasnik TAV holdinga, i dalje јe veoma zainteresovan za koncesiјu na aerodromima u Crnoј Gori, ali јe na vlasniku aerodroma da donese odluku o tome, kazao јe za "Dan" direktor Udruženja francusko-crnogorskih kompaniјa Raјko Uskoković.

Tender za davanje pod koncesiјu aerodroma u Podgorici i Tivtu raspisan јe 2019. godine, od kada su se promiјenile tri vlade, a јoš niјe donesena konačna odluka o koncesiјi. Nova vlada treba da donese odluku šta će da uradi sa koncesiјom. Nedavno su naјavili da će čuti ponude potenciјalnih koncesionara koјi su se priјe pet godina јavili na pretkvalifikacioni tender.

– Prošlo јe mnogo vremena i danas su svakako drugačije okolnosti nego 2019. godine, kada je i raspisan tender. Ono što je svakako činjenica jeste da su naši aerodromi danas u lošijem građevinskom stanju nego što su bili 2019. godine, da imamo manje putnika nego te godine kada je tender raspisan i da smo u međuvremenu izgubili velika tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Ova grupacija јe i tokom kovid pandemije preuzimala neke vazdušne luke u koncesioni angažman, što dovoljno govori o namjeri da se pozicionira na mapi najjznačaјniјih operatera aerodroma. Finansijski uslovi tendera koji su bili aktuelni 2019. godine danas su drugačiji zbog inflatornih kretanja i vjerovatno će biti predmet diskusije i rasprave jer su se globalne ekonomske prilike u svijetu znatno promijenile – ističe Uskoković.

image

Direktor Udruzenja Francusko-crnogorskih preduzeca Rajko Uskokovic

-DAN

Kakvu godinu možemo očekivati u avijaciji?

Trenutni buking kroz različite rezervacione sisteme (Amadeus, Sabre…) je rekordan i ako se nastavi ovaj trend, ova godina će biti izuzetno uspješna za avio-industriju, a pri tome mislim i na avio-kompanije i na aerodrome. Najviše rezervacija trenutno imaju za destinacije u Aziji, i to iz pravca Evrope i Amerike, ali i iz Australije. Takođe su velika kretanja unutar samog azijskog kontinenta. Evropa, a naročito naš region, trenutno imaju takođe pozitivan trend rezervacija. Ipak, kako su ovo samo rezervacije, a dobro znamo da je avijacija najosjetljiviјa privredna grana, treba sačekati i realizaciju svih ovih bukiranja. Treba naglasiti da su u protekloj godini, ianče odličnoj za avijaciju, brojne avio-kompanije bankrotirale i prestale sa letovima.

Crnogorski aerodromi od 2024.godine treba da očekuјu da će rekordna 2019. godina biti nadmašena. Najavljene su nove destinacije, a definitivno je rekordna 2023. godina na podgoričkom aerodromu na dobrom putu da bude oborena u 2024. Sa Tivtom će biti već novi izazov, jer se definitivno neće moći lako nadomjestiti letovi sa teritorija bivšeg Sovjetskog saveza.

Naša nacionalna avio-kompanija za narednu sezonu treba da ima operativnih makar pet aviona da bi mogla odgovoriti na izazove i da poveća trenutno učešće od 19 odsto u prometima crnogorskih aerodroma. Ako, recimo, "Er Srbija" ima 50 odsto učešća na aerodromima u Srbiji, realno јe očekivati da će "Er Montenegro" imati makar 25 odsto u narednoj sezoni. Za taj rezultat neophodno je makar pet aviona.

Osim u "Tu Montenegru", doći će do kadrovskih promjena i u Agenciјi za civilno vazduhoplovstvo i u Aerodromima. Koliko su dobre česte promjene upravnih odbora preduzeća?

Sportskim, a i praktičnim rječnikom rečeno, tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati. Međutim, mi smo imali loše rezultate i promjene su bile dobrodošle. Nažalost, ni one nijesu donijele boljitak i napredak naših institucija u avijaciji. Smatram da svakom novom timu treba dati vremena da pokaže šta zna i da bi bilo dobro da novi tim javnosti izloži viziju i plan rada institucije u koju dolazi. Takva transparentnost, a istovremeno i posvećenost, može da vodi napretku kompanija. Najopasnije je dovoditi ljude u bordove državnih avio-kompanija samo zato što su to zaslužili partijskim radom.

Naјavljeno јe da će u "Tu MNE" biti dva stručnjaka i tri političara. Da li bi bilo bolje za državne kompanije da u odborima imaju veći broj stručnjaka, a manje političkih funkcionera?

Idealno bi bilo da su svih pet članova upravnog odbora eksperti i ljudi iz struke. Međutim, kako je doskoro svih pet članova bilo iz političke sfere, i ovo je dobar pomak jer bi očito bilo revolucionarno svih pet stručnjaka dovesti odjednom. Kako u Crnoj Gori ovo nije odjednom, nego odavno, mogu reći da mi se sviđa evolutivna odluka da struka polako nadvladava politiku. Ako nam je trebalo više decenija da se promijeni ova praksa i da 40 odsto pripadne struci, nadam se da nećemo čekati novu deceniju da konačno dobijemo 100 odsto stručne ljude u bordovima kompanija koje se bave avio-industrijom.

Potrebna bolja prezentaciјa

Naš sagovornik ističe da јe za bolju prezentaciju Crne Gore kao biznis i turističke destinacije neophodna bolja koordinacija između svih subjekata koji učestvuju u kreiranju ponude.

– Nedopustivo je da na sajmu turizma u nekoj od evropskih metropola agent na pultu ne može dati odgovor kako i kojim putevima doći do Crne Gore, koji su aerodromi otvoreni u kom periodu, koje su putničke, a koje teretne luke u Crnoj Gori. Isto tako, nedopustivo je da se na biznis konferencijama o investiranju u Crnoj Gori ne odgovori na pitanja o saobraćajnoj povezanosti, hotelskoj ponudi i klimatskim prednostima. Jednostavno, treba da budemo više vidljivi i transparenti za sve goste i sve investitore. Naravno, budžet naše zemlje je ograničen i mi se ne možemo reklamirati na prestižnim bilbordima, metroima i neboderima, ali je danas dostupan efektan način reklame preko digitalizovanih kanala. Naša zemlja je idealna da bude primjer kako se e-marketingom predstavljaju ljepote i prednosti koje Crna Gora danas ima u odnosu na region i ostale destinacije – rekao јe Uskoković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:08