/ - ФОТО: ЖАНА БОЈАНИЋ
29/11/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро потписивање уговора о изградњи жичаре Котор - Ловћен

Повезивање оваква два локалитета, даје потпуно нову перспективу развоја туризма у цијелом подручју

Министарство економског развоја уложило је додатне напоре како би се успјешно окончали преговори у вези са изградњом жичаре, која ће повезивати Котор са локалитетом Кук на Ловћену, чиме ће се обогатити туристичка понуда Црне Горе, а створити услови за јединствен доживљај Бококоторског залива. 

Државна секретарка за туризам у МЕР-у, Ивана Ђуровић, која је предсједавала тендерском комисијом, казала је да су коначно створени услови да се после више година приче крене у реализацију пројекта који ће обогатити туристичку понуду Котора и Цетиња, али и Црне Горе. 

- Повезивање оваква два локалитета, даје потпуно нову перспективу развоја туризма у цијелом подручју, али и прилику за додатне инвестиције- изјавила је Ђуровић. 

Влада Црне Горе и Конзорцијум који чине друштва „Novi Volvox“ д.о.о. Подгорица и Леитнер С.П.А, Италија (Конзорцијум „Леитнер – жичара Котор 1350“) успјешно су окончали преговоре и ускоро се очекује потписивање Уговора о изградњи жичаре. Укупна инвестиција потребна за реализацију овог пројекта процијењена је на износ од 20 милиона еура. 

- Финансијска понуда будућег концесионара подразумијева накнаду од 15% од нето вриједности профита оствареног управљањем жичаром и пратећим садржајима, који обухватају ресторан, паркинг и сувенирницу на период од 30 година.  Уз понуду концесионара предвиђено је управљање жичаром уз минимум седам мјесеци рада годишње, док су пројектовани приходи за исти период у рангу између 3,9 милиона и 9 милиона еура. Управљање жичаром почиње од датума испуњења предуслова предвиђених нацртом Уговора и укључује временски период потребан за изградњу која би требало да буде завршена након годину дана. Жичара и сви пропратни садржаји након истека периода закупа прелазе у власништво државе- наводе у саопштењу.

Почетна станица предвиђена је у Котору, а завршна на локалитету Кук на Ловћену. Пројекат изградње жичаре Котор-Ловћен представља шансу за повезивање Боке Которске, Националног парка Ловћен као и Његошевог маузолеја на савремен и туристички атрактиван начин, али и прилику за нове инвестиције и додатни развој цјелокупне привреде овог дијела Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:20