Varhelji i Radović / FOTO: CBCG
28/02/2024 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Varhelji u posjeti CBCG: Crna Gora treba da iskoristi povoljan momenat za ubrzanje evropskog puta

Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji omogućava zemljama ovog regiona da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog punog pristupanja, istakao je Varhelji

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je izuzetno posvećena procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, što je Evropska komisija prepoznala kroz svoje godišnje izvještaje o ostvarenom napretku, kazala je guvernerka Irena Radović i dodala da će CBCG nastaviti da ispunjava obaveze iz pregovaračkog procesa i time daje puni doprinos ostvarivanju strateškog državnog cilja – učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

Radović i njeni saradnici sastali su se sa delegacijom Evropske komisije, koju je predvodio evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji. Radović je zahvalila komesaru Varheljiju na posjeti CBCG, kao i na podršci Evropske komisije ovoj instituciji, koja je rezultirala visokom usklađenošću nacionalne regulative u oblasti bankarstva sa pravnom tekovinom EU.

Komesar Varhelji je prenio otvorenost Evropske komisije za „ulazak u novu fazu pregovora sa Crnom Gorom, koja znači otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja“ i poručio da Crna Gora treba da „iskoristi priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put“.

Na sastanku je bilo riječi o novom Planu rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, koji ima za cilj da podstakne ekonomsko približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

- Plan rasta za Zapadni Balkan je instrument koji omogućava zemljama ovog regiona da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog punog pristupanja, istakao je Varhelji, dodajući da Plan predviđa i finansijsku podršku za ubrzanje temeljnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana. Jedna od prioritetnih akcija za ubrzanu ekonomsku integraciju regiona odnosi se na pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA).

Guvernerka je informisala komesara Varheljija o aktivnostima koje CBCG preduzima na planu ispunjavanja zahtjeva za priključenje Crne Gore SEPA, kao i na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da Crna Gora treba da iskoristi podsticaje koje pruža Evropska unija i sprovede ključne reforme u oblastima od strateškog značaja za ubrzanje ekonomskog rasta i približavanje državama članicama Unije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:23