фото: Влада / - фото: Влада
14/05/2022 u 12:28 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Шверц цигарета преко Луке Бар је клинички мртав

Охрабрио је институције да раде свој посао, додао је да је дошао крај богаћењу на незаконит начин

Овдје се ради о формалном завршетку онога што смо започели раније, а овим се у потпуности обуставља шверц цигарета преко Луке Бар. Са овим се ставља тачка на шверц, мислим да је вријеме да се врати кредибилитет и Луци Бар и запосленима који су часно радили свој посао, поручио је предсједник Владе Дритан Абазовић.

- Преко 100.000 штека цигарета од овог момента постаје власништво ЦГ. Покушаћемо да уколико се за ово нађе законски оквир, да се ово прода и да се врати у буџет. Активности владе ће бити у томе да све оно што се заплијењује врати грађанима. Ово није био државни посао, овдје су поједници имали корист. Пренос цигарета трајеће неколико дана и видјећемо како ћемо поступати са овом робом. Изборићемо се са свим видовима криминала и мафије. Од данас шверц цигарета преко Луке Бар у Црној Гори је клинички мртав - поручио је он након обиласка луке.

Охрабрио је институције да раде свој посао, додао је да је дошао крај богаћењу на незаконит начин.

- Направићемо попис робе са свим маркама, и ако се успоставе законске основе продаћемо цигарете на страном тржишту јер је наше јако мало - додао је Абазовић.

Он је апеловао на посланике да подрже законе којима би се продале ове цигарете, како би се новац од њих вратио у буџет.

- Ово је добронамјерна прича грађана и свих, па позивам све да подрже ову иницијативу. Овдје се ради од вишедесетина еура које би допринијели здравству, школству. Вјерујем да ће сви посланици подржати ову иницијативу - нагласио је премијер.

Премијер, министри финансија и унутрашњих послова, Александар Дамјановић и Филип Аџић, министар без портфеља Зоран Миљанић и директор Управе прихода и царина (УПЦ) Раде Милошевић обишли су Слободну царинску зону у Луци Бар.

Министар Дамјановић се захвалио свим људима и међународним партнерима на помоћи.

- Након што се попише роба која је пронађена, треба наћи законски модел да се Црна Гора извезе из Црне Горе. НМи полако долазимо до нивоа да је врло мало простора остало за нелегално тржиште у Црној Гори. Сарађиваћемо са међународним партнерима и на овај начин ћемо обезбиједити одређена средства у буџет - рекао је Дамјановић.

Држава ће данас одузети залиху дуванских производа без акциза, вриједну више десетина милиона еура, саопштили су раније из Владе.

Држава ће помоћи Фонду за здравство

Премијер је поручио да ће држава помоћи Фонду за здравсто.

 - Има ли што логичније да један дио недостатка у Фонду здравства исплатимо овим. Ово су наши дугови, нашег Фонда, неважно је како је до дуга дошло. Држава је ту да помаже, она мора да мијења имиџ.  птимистичан сам што се ЦГ тиче, овај дуг Фонда није настао прошле или претпошле године, нешто је и од раније - нагласио је Абазовић.

Дамјановић је навео да ће Фонд на челу добити кредибилну особу и да ће заједно наћи рјешење.

- УПЦ је наложила Царинарници Бар да одузме дуванске производе на залихама које вриједе више десетина милиона еура, претходно не продуживши рок за складиштење дуванских производа у Слободној царинској зони - навели су из Владе.

Управа прихода и царина није продужила рок за складишћење дуванских производа, а директор Раде Милошевић дао jе инструкциjе царинарници да их одузме.

Држава одузима цигарете вриједне више десетина милиона еура

Слободна царинска зона Бар дошла је у жижу због све чешћих откривања шверцованих цигарета у контејнетским пошиљкама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 03:52