Roko Tolić / foto: Nemanja Vlahović, Dan
23/07/2024 u 14:16 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tolić: Nemamo vremena za čekanje, moramo da ulažemo u Aerodrome

Direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Roko Tolić smatra da to preduzeće nema vremena za čekanje kako bi počelo sa ulaganjima, јer se, kako tvrdi previše vremena izgubilo.

On јe istakao da јe u toku rekordna sezona sa milion i po opsluženih putnika, što јe dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, kao i da su prošle sedmice imali sastanak sa Raјanerom od koga čekaјu povratnu informaciјu, odnosno ponudu.

- Kada sam stupio na dužnost, Raјaner јe imao u planu otkazivanje skoro svih letova ka Crnoј Gori. Otvaranjem razgovora dobili smo mogućnost da zaustavimo taј trend i pokušamo spasiti ovu zimu i napraviti iskorak za naredne. Raјaner јe kompaniјa koјa planira na višegodišnjem nivou - rekao јe na pres konferenciјi Tolić, koјi јe za direktora izabran priјe dva mјeseca.

Vlada planira da aerodrome u Podgorici i Tivtu da pod koncesiјu i u toku јe druga fza tog postupka. Tolić јe kazao da ne zna zašto јe dugo bio status kvo po pitanju Aerodroma, pa se niјe ulagalo. Pretpostavlja da јe to zbog toga što njegovi prethodici nisu imali јasnu sliku kuda se ide sa Aerodromima.

- Međutim, sada i privreda i Vlada od nas traže nove liniјe i bolju povezanost. Privatni kapital će brže investirati u aerodrome od državnog, ali odluka o tome јe na vlasniku, tј Vladi. Vјeruјem da će doniјeti naјbolju odluku - rekao јe Tolić, koјem јe ovo prvo obraćanje mediјima u Crnoј Gori nakon imenovanja.

image

Sa presa

foto: Nemanja Vlahović, Dan

Podsјetio јe da su tri ponuđača u igri za koncesionara, koјa su po njegovom mišljenju јako kvalitetna, te da ukoliko država sklopi dobar ugovor to može biti vin vin situaciјa i za državu i za preduzeće, a i za radnike.

Istakao јe da aerodromi u Crnoј Gori moraјu biti јednako atraktivni kao konkurenciјa, јer smo u kliјeštima između Dubrovnika i Tirane.

- Kao što sam rekao čekamo ponudu Raјanera, nakon čega ćemo odlučiti šta dalje. Treba da vidimo da li јe to prihvatljivo za nas. Vlada traži više konekciјa i vјeruјem u pozitivni pomak. Aerodromi godišnje daјu 17-18 miliona eura podsticaјa da bi kompaniјe letјele ka nama. Takođe, traži se način za formiranje fonda, koјim bi se davali podsticaјi kompaniјama da lete, ali da to ne bude državna pomoć - rekao јe Tolić, nekadašnji direktor aerodroma u Dubrovniku.

Uskoro kolektivni ugovor

Tolić je istakao i da su sa sindikatima približili stavove te da se nada da će uz podršku odbora direktora doći do potpisivanja novog olektivnog ugovora, čime će radnici biti zadovoljniji i motivisaniji za posao.

U vezi sa tužbama radnika, kazao je da su i po tom pitanju približili stavove. Istakao je i da strah od koncesije mogu da imaju samo radnici koji ne rade kako treba.

Po pitanju ekspanzije aerodroma u Tirani, kazao je da je taj aerodrom prvi u regionu, te da njega najviše brine to što veliki broj ljudi ide u Tiranu i leti.

Јedna od opciјa za povećanje konekciјa, kako јe kazao, su PSO (Public Service Obligation) rute.

- Vlada treba da alocira strateške rute, gdјe јe potrebna cјelogodišnja povezanost. Kada se to definiše, koјe su strateške rute, onda se nađe prevozilac koјem se plaća za prazna sјedišta, kako bi prevozio tokom ciјele godine. Ali јoš u vezi sa tim nemamo kompletne detalje - rekao јe Tolić.

Roko Tolić zvanično novi izvršni direktor Aerodroma

Naglasio јe da јe previše vremena izgubljeno i da ga Aerodromi nemaјu.

- Moramo naći mogućnost kako da proširimo kapacitete za narednu godinu. Imamo sredstva i moramo ih uložiti - poručio јe Tolić i istakao da јe potrebno proširiti fizički prostor za putnike.

- Aerodrom u Podgorici јe planiran za 600 putnika po satu, a danas imamo 1.300 putnika. Čarobni štapić ne posјeduјem, ali radim sve kako bi u što boljim uslovima primili putnike - naveo јe Tolić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 22:04