/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
23/05/2024 u 16:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila Informaciju o potrebi korišćenja sredstava tekuće rezerve

Vlada je 20. maja na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o potrebi korišćenja sredstava tekuće rezerve.

- Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu u čanu 14 pod tačkom 19 definisano je sljedeće:,,Zaduženje za finansiranja nabavke opreme i sredstava, a za potrebe Vojske Crne Gore koja se odnosi na dva srednja patrolna broda dužine 55-70m, za

koje ce se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 120 miliona eura". Nakon istraživanja tržišta, te promjene cijena vojne opreme usljed aktuelnih dešavanja u područjima zahvaćenim ratnim sukobima, došlo je do promjena u ponudama potencijalnih dobavljača. S tim u vezi, objektivna procjena je da će cijena 2 patrolna broda, koji po karakteristikama zadovoljavaju u potpunosti potrebe Vojske Crne Gore u dužem vremenskorr\ periodu, biti uvećana za do 15% u odnosu na sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2024.godine, tj. za dodatnih 17.895.000,00 eura - pojašnjavaju iz Vlade.

Dodaju da ovo uvećanje cijena uključuje troškove finansiranja (kamatu), za koju uslove i način otplate definiše Ministarstvo finansija.

- lmajući u vidu da sredstva za predmetnu namjenu nisu planirana u dovoljnom iznosu Zakonom o budžetu za 2024. godinu (,,SI.list CG" br. 124/23) kod Ministarstva finansija, shodno clanu 43 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a imajuću u vidu povećanje cijena na fržištu, potrebno je da Vlada Crne Gore da saglasnost za korišćenje sredstava tekuće rezerve u iznosu od 17.895.000,00 eura. Shodno svemu prethodno navedenom, a u susret predstojećem NATO samitu u Vašingtonu, Crna Gora će na ovaj način kao kredibilni partner ostvariti izdvajanje sredstava od najmanje 2% BOP za sektor odbrane u 2024. godini shodno Godišnjem strateskom izvještaju za Crnu Goru u vezi sa obavezom investiranja u odbranu - zaključuju iz Vlade.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

16. jun 2024 02:19