- MAJA VUčINIć / - FOTO: UPC
01/10/2024 u 16:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučinić: NCTS osnova za novi modernizovani informacioni sistem carinske službe

Nacionalna primjena Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), na cijelom carinskom području Crne Gore, počela je danas, 1. oktobra 2024.godine. Od danas tranzitni postupak će se sprovoditi isključivo upotrebom NCTS-a.

- Cilj primjene NCTS-a je modernizacija javne uprave primjenom zajedničkog tranzitnog postupka, uz istovremeno uvođenje moderne informacione arhitekture i tehnologije u carinski informacioni sistem. Tokom projekta za NCTS, sprovedene su aktivnosti u cilju ispunjavanja uslova za pristupanje Crne Gore Konvenciji o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvenciji o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom, što je jedno od završnih mjerila PP 29 - Carinska unija- navela je VD direktorice Uprave carina, Maja Vučinić.

 Vučinić je napomenula da su aktivnosti obuhvatile izradu aplikacija, izmjenu zakonodavstva i obuke zainteresovanih strana.

- Uspostavljanje zajedničkog tranzitnog postupka će olakšati trgovinu, osigurati brži protok robe, uvesti jednostavnije procedure, smanjiti troškove i povećati konkurentnost domaćih privrednih subjekata na evropskom tržištu- pojasnila je VD direktorice Uprave carina.

U pet carinskih ispostava počela primjena Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema

Zajednički tranzitni postupak predstavlja tranzit robe između svih zemalja članica Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, odnosno država članica Evropske unije i EFTA, kao i Turske, Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

- Samim tim, implementacija NCТЅ-a osigurava i uslove za jačanje borbe protiv carinskih prekršaja i sprečavanje korupcije jer se najveći dio sprovođenja carinskih formalnosti obavlja automatski. Na ovaj način postavljena je osnova za novi modernizovani informacioni sistem carinske službe- poručila je Vučinić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 16:47