/ фото: АСК
22/06/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због кршења антикорупцијских закона покренута 633 прекршајна поступка

Директорица АСК-а Јелена Перовић казала да је број издатих прекршајних налога (137), више него троструко већи у односу на прошлу годину

Агенција за спречавање корупције је у првих пола године, због кршења антикорупцијских закона покренула 633 прекршајна поступка, што је за 15 одсто више него током читаве прошле године, саопштила је директорица АСК-а Јелена Перовић.

Она је казала да је број издатих прекршајних налога (137), више него троструко већи у односу на прошлу годину.

- Чини нас поносним, али у исто вријеме и додатно обавезује, што је наш напредак примијетила и, у свом радном документу о стању у поглављима 23 и 24 за Црну Гору, истакла Европска комисија (ЕК)- рекла је Перовић.

Она је истакла да је након промјена у Савјету АСК-а и њеном руководству, Агенција отпочела са проактивним приступом према изазовима у погледу њене независности, интегритета, непристрасности, транспарентности, неселективног приступа и квалитета својих одлука, унапријеђујући свеукупан учинак.

- Поруке које смо примили доживљавамо као подршку и охрабрење, не само нама у Агенцији да наставимо започету реформу, већ и свим државним институцијама, да посвећена брига за заштиту јавног интереса и владавину права, неће остати незапажена, и да је кључни дио процеса европских интеграција- поручила је Перовић.

Она је истакла да ће АСК и даље бити привржен доприношењу смањења стварног и перципираног нивоа корупције, надоградњи свеобухватне етичке инфрастуктуре и амбијента повјерења грађана у јавну управу и правну државу.

Перовић је казала да је њен избор у јулу прошле године за директорицу Агенције представљао израз одлучности новог сазива Савјета у науму да започне коријените структурне, организационе и кадровске промјене.

- Преузела сам дужност свјесна да је борба против корупције једна од темељних претпоставки уграђених у европску оријентацију и перспективу Црне Горе, а да је њена успјешност, како је то наведено у Конвенцији Уједињених нација против корупције, условљена изградњом институција и јачањем њихових капацитета- напоменула је Перовић.

Она је казала да се на проактиван приступ у коришћењу законских овлашћења, АСК надовезао интерактивност, интензивну комуникацију, сарадњу и координацију активности са партнерима на путу европских интеграција, медијима и цивилним сектором, као и са другим државним органима.

- Спремни да саслушамо све корисне сугестије и искуства и да их укључујемо у сопствену праксу, константно тежећи унапријеђењу ефикасности и квалитета својих одлука- поручила је Перовић.

Она је додала да након скоро годину може да се констатује да иза рада АСК-а стоје опипљиви резултати.

- Раст повјерења грађана, испољен у испитивању јавног мњења урађеном у децембру показао је да 73,4 одсто испитаника сматра да је Агенција допринијела јачању транспарентности употребе јавних ресурса и финансирања политичких субјеката током изборних кампања, и у повећању броја пријава којих је било 64, за 11 мање у односу на прошлу годину- навела је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 15:46