/ - ADMIR ŠAHMANOVIĆ
26/04/2023 u 17:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Značaj uspostavljanja transparentnog i efikasnog tržišta električne energije

Šahmanovi se sastao sa direktorom Berze električne energije i izvršnim direktorom slovenačkog BSP SouthPool-a

Državni sekretar Admir Šahmanović sastao se sa Matijom Medojevićem, izvršnim direktorom "Berze električne energije d.o.o. (BELEN)", i  izvršnim direktorom slovenačkog "BSP SouthPool-a" Anže Predovnikom, povodom obilježavanja početka dan-unaprijed tržišta (DAM) električne energije.

Prisutni su ukazali na značaj uspostavljanja transparentnog i efikasnog tržišta električne energije koja je još jedan instrument sprovođenja EU politika, a koje imaju za cilj  uklanjanje biznis barijera i standardizovanje postupaka i propisa, a koje će omogućiti Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM).

 - Ministarstvo kapitalnih investicija je od samog starta pouzdan partner BELEN-u u projektu uspostavljanja funkcionalnog i operativnog tržišta električnom energijom, u skladu sa evropskim standardima. Očekujemo da će otvaranje dan-unaprijed tržišta pozitivno uticati na broj učesnika na veleprodajnom tržištu ali i na prekograničnu razmjenu električne energije. Takođe smo zadovoljni jer je pokretanjem tržišta ispunjena jedna od glavnih preporuka EK za 2023.g. u okviru pregovaračkog poglavlja 15.- izjavio je Admir Šahmanović.

U okviru današnjeg susreta, potpisan je i dokument kojem je konstatovana uspješno okončana implementacija sistema za kliring i poravnanje od strane BSP SouthPool-a, koja je jedna od ključnih usluga za nesmetano funkcionisanje tržišta.

- Pokretanje dan unaprijed tržišta  će  omogućiti da se električnom energijom u Crnoj Gori trguje u skladu sa najboljim evropskim praksama, te će  ovo tržište  u budućnosti olakšati integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu.  Radi se o prvom i izuzetno važnom koraku ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu energijom, koje možemo očekivati kada postanemo punopravna članica EU.”, izjavio je Matija Medojević- izvršni direktor Berze elektirčne energije.

 Današnji potpis implemtacionog zapisnika i time početak trgovine sa električnom energijom na berzi BELEN predstavlja jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 15 u energetskom sektoru u procesu pridruživanja Crne Gore na putu ka EU i označava početak uspostavljanja konkurentnog tržišta električnom energijom u Crnoj Gori. Preduslov za likvidno tržište električne energije je dobra saradnja BELEN, COTEE, CGES, EPCG i drugih sudionika na crnogorskom tržištu uz podržku Vlade Crne Gore.  

Nastavak današnjeg početka trgovanja sa električnom energijom biće spajanje crnogorske berze sa susjednim berzama i tržištima, sa početkom trgovanja na intradai segmentu, i u budućnosti sa trgovinom sa dugoročnim produktima. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 04:59